Skolhot kan ge fängelse

Uppdaterad
Publicerad

När ett hot inkommer till en skola gör polisen alltid en enskild bedömning, och bestämmer därefter om eventuella åtgärder. Men det är ytterst sällan polisen fattar beslut att utrymma eller stänga en skola.

Generellt så är det polisen ute i den berörda regionen som hanterar ett inkommet hot.

– Man gör då en bedömning av seriositeten. Man ser till vad som är inkommet, vad som sagts och omkringliggande omständigheter. Redan där kan man se att de flesta hot inte är seriösa. Det finns ingen förmåga, säger Martin Lundin kriminalkommissarie vid polisens nationella operativa avdelning.

Skolattacken i Trollhättan

”Trollhättan inspirerar”

Under fredagen har flera skolor över landet fått ta emot hot som samtliga direkt eller indirekt refererar till gårdagens händelse i Kronogårdskolan i Trollhättan. Martin Lundin menar att det inte är förvånande att hoten nu ökar.

– Händelserna i Trollhättan inspirerar, säger han men tillägger att hot utställts mot skolor tidigare och att fredagens hot inte skiljer sig nämnvärt från dessa. Möjligen kan vissa av dessa fall avfärdas som pojkstreck, så som omotiverade studenter före internets intåg hade för vana att låta en cigarettändare utlösa brandlarmet för att sedan se på medan skolan tömdes på människor.

– Till exempel inför prov i skolan, kanske hade man hoppats på en utrymning. Men från polisens sida måste alltid göra en bedömning. Men ibland är det dock svårt, för man har bara själva hotet att gå på.

Polisen stänger sällan skolor

Om hotet bedöms som seriöst kan polisen med laga stöd fatta beslut om att utrymma eller stänga skolan.

– Men det är väldigt sällan det görs.

I flera av fallen, som i fallet med stängningen av Lunds universitet, är det skolledningen som själv tar beslutet att evakuera.

Olaga hot kan ge fängelse

Men oavsett pojksteck eller skarpt hot så är brottrubriceringen ”olaga hot” – som handlingen att hota en skola innebär – ett allvarligt brott.

– Det finns fängelse i straffskalan för olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet