Foto: TT

Skolorna skärper säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

– Där uppe ser du en av övervakningskamerorna, säger Stefan Regebro, rektor på Stagneliusskolans gymnasium i Kalmar. Trollhättan blev lite av en väckarklocka för oss. Det satte fart på skolans säkerhetsarbete.

Övervakningskameror på flera platser. På ytterdörrarna sitter anslag som informerar om att skolan inte är en offentlig plats. Alla ingångar utom huvudentréerna är låsta. I Kalmar har säkerheten kring skolorna skärpts.

– Man tror ju inte att det som hände i Trollhättan ska hända här men man kan ju aldrig vara säker, säger Arvid Sjöblom, en av Stagneliusskolans cirka 900 elever. Så det är nog lika bra att skolan gör de här sakerna.

Handlingsplan mot grovt våld

– Det handlar ju inte om att stänga in oss och sluta oss mot omvärlden, säger Stefan Regebro. Det handlar mer om att vi ska ha kontroll på vilka som rör sig inne på skolans område.

Kalmarsunds gymnasieförbund, som sköter gymnasieutbildningen i Borgholm, Kalmar, Mörbylånga och Torsås, har tagit fram en handlingsplan mot grovt våld i skolan. Förutom kameraövervakning och tydligare skyltning handlar det också om id-kontroll av eleverna.

”Vill gå till skolan – inte till ett fängelse”

– Från och med första november kommer alla att få en skollegitimation, säger Helena Swahn Håkansson, rektor på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar. Både personal och elever måste bära legitimationen synligt då de rör sig i skolans lokaler.

Jenny Nyströmsskolan har vid några tillfällen haft uniformerade väktare på plats. Men det är ingen åtgärd som kommer att göras permanent.

– I och med skollegitimationen ska vi inte behöva tänka i de banorna, säger Helena Swahn Håkansson.

– Nej fy fan, säger Thu Uyen på Stagneliusskolan då hon får frågan om väktare i skolan. Då kommer man att känna sig som en fånge. Jag vill gå till skolan och inte till ett fängelse.

Allt fler skolor skyddar sig

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, har man noterat att många skolor det senaste året sett över sin säkerhet. I skriften ”Väpnat Våld” uppmanar SKL, polisen, Skolverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap landets skolor att upprätta planer för våldssituationer.

– Precis efter Trollhättan var det många kommuner som hörde av sig och ville ha hjälp, säger Greta Berg, ansvarig för brottsförebyggande frågor på SKL. Jag tror att de flesta kommuner har höjt beredskapen på sina skolor efter det som hänt.

Från polisens sida kom inte attacken i Trollhättan som en överraskning.

– Vi har i flera år utbildat våra medarbetare för den här typen av händelser. Vi har hela tiden räknat med att sådant här kan hända och förmodligen kommer att inträffa igen, säger Håkan Roupé vid Kalmarpolisen.

– Jag är inte så säker på att skollegitimationerna kommer att göra någon skillnad, säger Maya Halvardsson på Stagneliusskolan. En sådan person som han i Trollhättan tar sig nog in ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.