Foto: TT

Sköterskebrist tvingar landsting hyra personal

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskebristen tvingar landstingen att hyra in personal, men detta riskerar gå ut över patientsäkerheten varnar vissa för.

De senaste åren har landstingen lagt alltmer pengar på att hyra in sjuksköterskor från bemanningsbolag, det visar en granskning som SVT gjort.

Sedan 2011 har kostnaden ökat i 18 av landets 21 landsting. Totalt betalade man förra året 272 miljoner kronor för inhyrda sjuksköterskor, det är en ökning med 115 miljoner kronor, eller 73 procent, sedan 2011.

Efterfrågan stiger snabbare än tillgången

På Sveriges kommuner och landsting menar man att alltfler vårdinrättningar förväntas hålla öppet i större utsträckning, och att efterfrågan på sjuksköterskor stiger snabbare än tillgången. Fler sjuksköterskor utbildas, men man fyller luckorna genom att hyra in.

– Sjukvården behöver vara tillgänglig, och mycket mer tillgänglig än den har varit förut, säger Agneta Jöhnk som är chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL.

– Jag tror inte att det är en långsiktig lösning att ta in personal via bemanningsföretag, men för att ha tillgänglighet så måste man ibland tänka sig att göra det.

På Vårdförbundet tror man att förklaringen också ligger i att många sjuksköterskor idag väljer att inte jobba för landstingen. Det finns många andra arbetsgivare, där man enligt fackförbundet kan få bättre lön och arbetstider.

– Vi vet att det finns en brist. Samtidigt så utbildar vi 4000 sjuksköterskor i Sverige varje år, och vart tar de vägen? De väljer andra yrken och andra arbetsgivare, säger Sineva Ribeiro som är förbundsordförande för Vårdförbundet.

Kostnaderna kan snabbt öka

I dag utgör de inhyrda sjuksköterskorna en liten del, 1-2 procent, av lönekostnaderna för landstingen. Frågan är vad en ökande andel inhyrd personal kan få för effekt.

SVT har talat med flera landsting och med andra aktörer inom vården, och många uppger sig vara bekymrade över den snabba utvecklingen.

Blir det en för hög andel inhyrda på en avdelning befarar man att det kan försämra kontinuitet, arbetsmiljö och kompetensutveckling på arbetsplatsen. Och det befarar man  i sin tur ska kunna gå ut över patienternas säkerhet.

Många av de landsting vi haft kontakt med menar att det skulle kunna bli problem i framtiden, men att man idag ligger på en bra nivå. På Sveriges kommuner och landsting instämmer man, men menar samtidigt att inhyrd personal inte är en lösning som håller i längden.

– Är man inhyrd så kan det ju lätt bli så att man missar det kontinuerliga arbetsmiljöarbetet, och därmed tappar patientsäkerheten, säger Agneta Jöhnk på SKL.

– Du kan tänka patientsäkert och ha en bra arbetsmiljö även om du hyr in en sjuksköterska och har väldigt många fastanställda. Men det finns ju en gräns där patientsäkerhet och arbetsmiljö inte fungerar.

På Vårdförbundet instämmer man.

– Har man inte kompetensen som krävs så kommer det att påverka patientsäkerheten, säger Sineva Ribeiro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.