Foto: TT

Skuldkrav återkallas ofta

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvåret i år kom nästan 590.000 ansökningar in till Kronofogden om obetalda skulder. Det är en marginell minskning jämfört med motsvarande period i fjol.

Fyra av tio ansökningar återkallas senare. Det tyder på att parterna ofta kommer överens om en frivillig lösning, enligt Kronofogden.

Bland de ansökningar som återkallas rör fyra av tio dessutom skulder under 500 kronor. Men när skulden väl kommit in till myndigheten växer den snabbt, när de avgifter som är kopplade till ansökan läggs på.

”Småskulder återkallas”

”Vi ser att många relativt små skulder lämnas till oss för att sedan återkallas av den sökande. Och finns förmågan och viljan att lösa skulden frivilligt finns egentligen ingen anledning att ansökan går till Kronofogden. Inte minst eftersom skulden ökar när den kommer till oss, skriver enhetschef Stephan Majander i en kommentar.

Ansökningarna under första halvåret riktades mot totalt 283.000 personer, vilket är en minskning med en procent.

Drygt 73.000 ansökningar riktades mot personer under 25 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.