Släkting till spanska sjukan

Uppdaterad
Publicerad

Det nya H1N1-viruset har likheter med det virus som orsakade spanska sjukan 1918 ett världsomspännande influensautbrott som dödade mellan 50 och 100 miljoner människor, visar nya undersökningar.

Flera olika undersökningar på djur visar att H1N1-viruset liksom 1918 års influensavirus infekterar mycket djupare i andningsapparaten är de vanliga, årligen återkommande influensatyperna. Detta leder till större risk för lunginflammation.

Det nya viruset har levt och förökat sig i lungsäckarna på undersökta djur, vilket vanliga influensavirus inte gör.

Ingen vanlig influensa

Världshälsoorganisationen WHO han konstaterat att smittade människor oftast inte blir mycket sjukare än av en vanlig influensa. Men Yoshihiro Kawaoka på University of Wisconsin som lett en av undersökningarna betonar att H1N1 inte liknar en vanlig influensa:

-Det finns en missuppfattning om detta virus. Vi har klara bevis för att H1N1 skiljer sig från en årligen återkommande influensa.

H1N1, tidigare kallad svininfluensan, har orsakat 2000-talets första pandemi, med fler än en miljon smittade och minst 500 döda – siffror som fortfarande stiger dag för dag.

Likhet med spanska sjukan

I en artikel i tidskriften Nature skriver Kawaoka och hans forskarkollegor att förmågan att infektera djupt i lungorna är en egenskap som finns även hos andra pandemiska virus – och framförallt hos det virus som orsakade spanska sjukan 1918.

1918 års virus fanns liksom H1N1 länge hos både svin och människor innan pandemierna bröt ut. Ytterligare två svåra pandemier under 1900-talet orsakades av virus som är nära släkt: H2N2 som orsakade den så kallade asiatiska influensan 1957, och H3N2 som orsakade Honkong-influensan 1968.

Immunförsvar kvar från 1918

Kawaoka och hans forskarkollegorhar även studerat blodprover från äldre invånare i Kalifornien och Wisconsin i USA samt Nederländerna och Japan. Deras resultat visar att människor födda före 1920 ofta hade ett förstärkt immunförsvar även mot det nya H1N1-viruset. Detta tyder enligt Kawaoka på att deras immunförsvar minns viruset efter att ha upplevt det tidigare i livet.

Det finns åtminstone en tidigare undersökning som också visat att överlevare från 1918 års influensa har kvar immunförsvar mot viruset.

Stor inverkan

H1N1-viruset har ännu inte vunnit en plats i sjukdomarnas historiebok, menar Kawaoka, men kan fortfarande göra det:

-Pandemier orsakade av detta virus har potential att orsaka stor inverkan på människans hälsa och global ekonomi.

Reuters

Per Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.