Finansminister Magdalena Andersson (S) kan slopa överskottsmålet utan fara, slår KI fast. ARKIVBILD. Foto: TT

Slopat överskottsmål inget hot

Uppdaterad
Publicerad

Att slopa överskottsmålet i statsfinanserna utgör inget hot mot hållbarheten i finanspolitiken. Skatterna måste höjas i vilket fall, anser statliga Konjunkturinstitutet (KI).

KI har haft regerings uppdrag att utvärdera ett byte till ett mål om balans, plus minus noll, i finanserna, utan krav på överskott. Myndigheten ger ingen specifik rekommendation till regeringen. Det ingick inte heller i uppdraget att göra, bara en analys.

Det viktiga, anser KI, är att värna ordning och reda i statsfinanserna.

– Det spelar inte så stor roll om man har noll eller en procent. Det vikigaste för Sverige är att vi har ett mål för de offentliga finanserna, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén på en pressträff.

Skatter påverkas inte

Varken sysselsättningen eller nivån på skatter och utgifter påverkas enligt KI i någon högre grad om staten skulle gå från dagens mål om överskott i statsfinanserna till ett balansmål.

”Överskottsmålet har bidragit till att de offentliga finanserna står väl rustade för att möta en stigande försörjningsbörda de kommande decennierna. Men om det offentliga åtagandet ska bibehållas på nuvarande nivå måste skatterna höjas, både med det nuvarande överskottsmålet och vid ett balansmål”, skriver KI.

Mats Dillén tycker inte att man ska överdriva skillnaden mellan ett överskott och ett balansmål.

– På kort sikt blir det lite lättare för en finansminister med ett balansmål, eftersom man inte behöver strama åt lika mycket då, säger han.

Ansvarsfullt

Finansminister Magdalena Andersson.(S) vill byta till ett balansmål.

– Rapporten visar tydligt att det är förenligt med en ansvarsfull ekonomisk politik att göra en sådan här förändring. Den visar också att om man inte gör förändringen riskerar uppemot 15.000 fler människor att vara arbetslösa de kommande åren, säger Magdalena Andersson.

KI varnar för att göra ett målbyte av kortsiktiga skäl och Andersson håller med.

– Det är inte för att underlätta budgetproblem för regeringen som man ska göra en förändring, säger finansministern.

Magdalena Andersson ser rapporten som ett intressant underlag till den parlamentariska kommitté som ska lämna sin analys och rekommendation i april nästa år.

Inget hot

Svenskt Näringsliv har länge ansett att Sverige bör släppa överskottsmålet och ha balans som ledstjärna.

”Det viktiga är att KI nu konstaterar att en övergång till ett balansmål inte utgör något hot mot den långsiktiga hållbarheten i de offentliga finanserna. Därmed finns ett seriöst underlag som rimligen bör ligga till grund för de politiska överläggningarna i den parlamentariska utredning som kommer att avgöra frågan”, kommenterar Jonas Frycklund, ekonom på organisationen, i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv befarar att ett bevarat överskottsmål skulle leda till att företagen skulle få betala in mer skatt ”än vad som behövs”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.