Slut på jodtabletter efter katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Efter kärnkraftshaveriet i Japan har jodtabletterna tagit slut hos den svenska leverantören. Dessutom handlas de till ockerpriser på bland annat auktionssajten Ebay.

Efterfrågan på receptfritt kaliumjodid har ökat från normala 50 till 500 tabletter denna vecka, vilket snabbt tömde hela lagret hos läkemedelsföretaget Meda. Enligt Läkemedelsverket (LMV) är det helt onödigt att äta jodtabletter, och för personer över 40 år är det dessutom helt verkningslöst eftersom risken att utveckla sköldkörtelcancer av radioaktiv strålning är mycket liten.

”Hysteri”

-Det är hysteri, om radioaktiviteten kommer hit märks den knappt. Dessutom är det inte helt ofarligt, man kan få allergiska reaktioner, säger läkaren Lennart Forsgren på LMV.

Efterfrågan på jodtabletter, som i stort sett bara används vid kärnkraftsolyckor, har även vuxit explosionsartat på nätet där de säljs till ockerpriser. Enligt nyhetsbyrån FNB har man på auktionssajten Ebay bjudit nästan 400 euro för ett paket med drygt tio tabletter.

Tills vidare har kaliumjodid endast rekommenderats i evakueringszonen kring kärnkraftverket i Fukushima, och WHO även har gått ut med en uppmaning för att förhindra onödig konsumtion.

TT

Fakta: Jodtabletter

* Jodtabletter (Kaliumjodid) tas för att förhindra sköldkörtelcancer av radioaktivt jod som släppts ut vid en kärnkraftsolycka.

* Sköldkörteln kan inte skilja mellan radioaktiv och icke-radioaktiv jod.

* Tillförsel av icke-radioaktiv jod hindrar därför anhopning av radioaktiv jod i sköldkörteln.

* Kaliumjodid används också för att behandla vissa sällsynta tillstånd där sköldkörtelns funktion har drabbats av en kraftig störning, så kallad tyreotoxisk kris.

Källa: Nationalencyklopedin, Läkemedelsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.