Blåmesen är en av småfåglarna som har chans att bli Sveriges nationalfågel. Foto: Johanna Bäckström Lerneby

Småfåglar i nationalfågelfinal

Publicerad

Blåmes, bofink, koltrast eller korp? De har alla chans att bli Sveriges nationalfågel. Småfåglarna dominerar bland tio befjädrade finalister.

– Åtta av de tio har vi nära oss, säger ornitologen Anders Wirdheim.

Blir det koltrasten med sin vårsång eller den symbolladdade korpen? Tio fåglar har röstats fram som finalister när Sveriges ornitologiska förening håller en omröstning om Sveriges nationalfågel.

– Mest förvånande är att skatan gick vidare. Den har inte så bra rykte och det finns en gammal föreställning om att den är tjuvaktig, vilket inte stämmer. Men fågelungar och kaninungar ligger illa till, säger Anders Wirdheim, föreningens informationsansvarig.

Drygt 22.000 personer har röstat fram finalfåglarna bland 40 olika arter. Svenska folket får nu säga sitt under juli och augusti. Och enligt Anders Wirdheim är engagemanget stort.

– Det ska vara en fågel som sätter igång känslor, som sädesärlan, det första pålitliga vårtecknet, eller koltrasten med sin sång. Korpen har gamla anor i nordisk mytologi och har gett namn till flest orter i Sverige, säger han.

Åtta av finalisterna är fåglar nära oss, korp och havsörn undantagna. Sädesärlan är den enda utpräglade flyttfågeln i gänget. Själv hoppades Anders Wirdheim på den redan utslagna tornseglaren.

– Den flyger under sommarhimlen och kan ge sommarkänsla som ingen annan.

Fakta: Tio finalfåglar

  • Dessa fåglar har gått vidare till final i omröstningen om Sveriges nationalfågel: blåmes, bofink, domherre, havsörn, koltrast, korp, rödhake, skata, sädesärla och talgoxe.
  • Fåglarna som kom på plats elva till femton är: berguv, trana, tornseglare, storspov, tjäder.
  • Omröstningen pågår fram till den 31 augusti.
  • Segraren presenteras i Falsterbo i september.

Källa: Sveriges ornitologiska förening, Birdlife Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.