Foto: TT

Småföretagare ska få bättre villkor

Uppdaterad
Publicerad

Små- och ensamföretagare ska få bättre villkor när det kommer till sjukdom, arbetslöshet och barnledighet. Det lovar näringsminister Mikael Damberg, enligt Ekot.

Utredningen som regeringen nu tar ställning till har tittat på en rad problem för småföretagare.

Bland annat att den som driver sin firma som ett aktiebolag får sin sjukpenning utbetald först efter två veckor, till skillnad från många andra företagare vars sjukpenning liknar en vanlig anställds.

Utredningen föreslår nu, enligt Ekot, att det ska bli samma regler, oavsett bolagsform.

Även generösare villkor för företagare som söker A-kassa och ett grundskydd för alla företagare, oavsett inkomst, på 242 kronor per dag, eller drygt 5.300 kronor i månaden ingår i utredningen.

– Nu har det förslaget varit ute på remiss, det är sammanställt, och något regeringen jobbar med. För att kunna öka tryggheten också för företagare som drabbas av sjukdom, säger näringslivsminister Mikael Damberg till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.