Foto: TT

SMHI: Hal morgon i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En plötslig blixthalka i morse orsakade många olyckor i södra Sverige. Flera trafikolyckor skedde i södra delarna av landet. Trafikverket uppmanar till att planera sin resa i god tid.

Snö och underkylt regn ställde till det på många håll i södra Sverige, framför allt i Västra Götaland, Småland och Östergötland under morgonen. Under torsdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för plötslig ishalka och larmen om olyckor avlöste varandra.

– Vi avråder å det bestämdaste att ge sig ut i trafiken om man inte har satt på vinterdäcken, säger Tomas Agnevik, pressinformatör vid polisen, till Corren.

Klass 1-varningen om plötslig ishalka över stora delar av Götaland utfärdades i går och under gårdagskvällen inträffade många olyckor på hala vägar.

– Senare delen av kvällen upphörde olyckorna, så natten har varit lugn. Men halkan kvarstår, säger Thomas Agnevik, pressinformatör vid polisen i Östergötland och Jönköping, till TT.

Även polisen i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län vittnar om en lugn natt gällande halkolyckor.

Tiotal olyckor i Östergötaland

I Östergötland inträffade ett tiotal olyckor på kort tid, bland annat krockade en personbil med en lätt lastbil på riksväg 23/34 i Ljungsbro och tre personer fick föras till sjukhus med ambulans.

– Senare delen av kvällen upphörde olyckorna, så natten har varit lugn. Men halkan kvarstår, säger Thomas Agnevik, pressinformatör vid polisen i Östergötland och Jönköping, till TT.

En singelolycka  inträffade på infartsleden till Karlskrona i höjd med Oskarsvärn. Olyckan inträffade strax före klockan sju på morgonen. Enligt larmet ska bilen ha voltat.

Två avled

En man fick föras till sjukhus efter en singelolycka på E20 i natt. Mannen, som är i 40-årsåldern, fick klippas ur bilen.

Utanför småländska Vaggeryd omkom två män när deras bil kraschade våldsamt in i mitträcket på E4 i norrgående riktning. Enligt polisen var det väldigt halt på platsen.

Trafikverket: Halkläge och vinterväglag

– Det är ett halkläge, och när det är vinterväglag så gäller det att hålla avstånden, hålla hastigheten och planera sin resa i god tid, säger Mona Huovinen, presskommunikatör på Trafikverket.

Hon tillägger att inga omfattande olyckor har inträffat som påverkar trafikläget i södra Sverige i stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.