Foto: SVT / TT

SMHI klass 1-varnar: ”Kan bli halt under morgonen”

Uppdaterad
Publicerad

Regnet ställer till med rejäl ishalka i stora delar av Sverige. SMHI varnar för halt väglag i södra Norrland och norra Dalarna under natten – och det kan bli rejält besvärligt i morgontrafiken på flera håll.

När kalla vägbanor träffas av regnet blir det farligt för alla som är ute i trafiken under natten och morgonen.

– Ishalkan är framför allt nu uppe i norra Dalarna och södra Norrland där det kan komma en del regn, och även underkylt regn nu under natten. Så där kan det bli ganska halt under morgonen på många håll, säger Hampus Hellman, meteorolog på SMHI.

Högre temperaturer i eftermiddag

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för området, där halkan tros hålla i sig under förmiddagen. Under eftermiddagen väntas temperaturerna stiga, vilket förhoppningsvis får ishalkan att tina bort.

Längre norrut väntas inte lika stora problem.

– Uppöver norra Norrland, Västerbotten och Norrbotten, så kan det vara lite frosthalka som kan uppträda, men där är det inte direkt någon nederbörd, säger Hellström.

Besvärligast i södra Norrland

I södra Dalarna och söderut kommer betydligt mildare luft in, där väntas ingen halka när temperaturerna stiger.

– Så det ser ut som att det är södra Norrland som kan ha det besvärligast under natten och morgonen, säger Hellström.

På delar av Östersjön, Skagerrak och Kattegatt väntas kulingvindar under natten.

Kolla in väderkartan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.