SMHI: Värmen stannar

Publicerad

Ljuvlig sensommarvärme, ljumma brisar och – skolstart. Sommaren kom på allvar först i augusti i år, och av prognoserna att döma så stannar den åtminstone en vecka till.

Efter en blöt och kall juli kom så en solig och ljum augusti, och sommarvädret ser ut att hålla i sig.

– Det är ett mäktigt högtryck som ligger över oss nu, och det ser ut att bli fint väder över helgen och in i nästa vecka, säger Elisabeth Saarnack, jourhavande meteorolog på SMHI.

Uppemot 25 grader

Det har varit lite blåsigt i de södra delarna av landet under de senaste dagarna, medan de norra delarna av landet haft lugnare vindar. Så kan det bli även framöver.

– Stora delar av landet får 20-25 grader under den kommande veckan. Nattetid så sjunker temperaturen under 10 grader, säger hon.

”Blockerande högtryck”

Senare i nästa vecka är prognosen mer osäker. Men som det ser ut nu så blir det fortsatt sommarvärme även då barnen börjat skolan och de flesta återgått till vardagen.

– Vi kan inte säga hur länge det här blockerande högtrycket ligger kvar, det är svårt att säga när det bryts ned. Men visst, man kan säga att sommaren kom på allvar först i augusti, säger Elisabeth Saarnack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.