SMHI varnar för regn i norr

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för stora regnmängder över Västerbottens kustland och Norrbottens inland och kustland under fredagseftermiddagen. – Lokalt falla uppåt 60 millimeter regn, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Det gråa höstvädret fortsätter att hålla i sig ytterligare ett tag till. Under fredagseftermiddagen väntas stora regnmängder dra in i norr och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Västerbottens kustland och Norrbottens inland och kustland.

– Det blir regnigt och ruggigt under helgen. I norra Norrlandskusten kan det lokalt falla uppåt 60 millimeter regn, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Det finns risk för översvämningar på vissa håll. I Luleå-området väntas en varning för höga flöden att utfärdas senare under dagen. Samtidigt blir det blåsigt i söder.

Regnet ser också ut att hålla i sig över helgen, även om det då inte blir i lika stora mängder.

– Kulmen nås under fredagskvällen, men vi får fortsätta leva med sviterna av regnet även under helgen, säger Per Stenborg.

I stora delar av Norrland blir det moln och skurar under helgen. I Götaland och Svealand blir det klart större solchanser, men även där kan det förekomma skurar.

Den meteorologiska hösten fortsätter att vara försenad, då det fortsätter att vara relativt varmt för årstiden. Enligt Per Stenborg finns inga tecken på att kylan kommer under nästa vecka.

– Vi ser inte ut att få de där klarblåa septemberdagarna som brukar känneteckna månaden.

Här kommer du till SVT:s vädersajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.