Nu är det dags att plocka fram paraplyet i södra delen av landet. Foto: TT

SMHI varnar för stora regnmängder i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för kraftigt regn i södra Sverige. Stora mängder har redan kommit och ytterligare minst 30 millimeter väntas under dagen. ”Det kan medföra lokala översvämningar”, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Regnområdet drog in över södra delen av landet under tisdagen. I Skåne, Blekinge och södra Småland har det kommit 30–50 millimeter regn det senaste dygnet.

Under dagen väntas påfyllning med ytterligare minst 30 millimeter fram tills regnvädret drar bort på kvällen. Därför har SMHI utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i Skåne, Hallands, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län. Lokalt kan det även förekomma åska. Dessutom är det mycket blåsigt längs sydkusten.

SMHI varnar för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

Låg grundvattennivå

Med tanke på de låga grundvattennivåerna är regnet ett välkommet tillskott.

– Jag förstår att de flesta vill ha sol, men grundvattennivån är fortfarande väldigt låg i Götaland. Det här regnet behövs, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Samtidigt fortsätter det att regna i norra Sverige. Det senaste dygnet har det kommit 35–60 millimeter. SMHI kommer att utfärda en klass 1-varning för höga flöden i Norrlands inland. I nordligaste Lappland och norra Norrbotten finns det risk för kraftig åska.

Ingen högsommarvärme

Resten av landet får huvudsakligen uppehållsväder och sol, lokalt uppemot 25 grader.

– I morgon ser det ut att bli en fin dag med växlande molnighet i söder, men det kan förekomma en del skurar i ett stråk i mellersta Götaland.

Den som väntar på den riktiga högsommarvärmen får tyvärr vänta ett tag till – och det är oklart när den kommer.

– Det finns inget högtryck med högsommarvärme i sikte fram till nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.