Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: TT

MP-distrikt: Språkrörens framtid osäker om väljarstödet sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör har fortsatt förtroende ute i distrikten. Men bara knappt hälften av de tillfrågade i SVT Nyheters snabbenkät är säkra på att Gustav Fridolin och Åsa Romson kan sitta kvar om väljarstödet sjunker markant. ”Det tål att funderas på”, säger Västerbottens ordförande Rickard Hansson.

Miljöpartiet är mitt uppe i en av sina värsta kriser någonsin.

I måndags avgick bostadsminister Mehmet Kaplan efter uppgifter om samröre med den högerextrema organisationen Grå vargarna och islamistiska Milli Görüs. Och på onsdagen avsade sig partistyrelsenominerade Yasri Khan alla sina politiska uppdrag efter massiv intern kritik mot att han vägrar skaka hand med kvinnor. Senare på dagen kom uppgifter om att partiets tillförordnade pressekreterare Magnus Johansson hade stängts av från sina uppdrag sedan han försökt utöva påtryckningar mot Aktuells redaktion för att tysta kritiken mot Kaplan.

MP-krisen

När språkröret Gustav Fridolin medverkade i SVT:s Gomorron på torsdagen sade han att han inte hade förstått hur kränkande många kvinnor kan tycka det är att Khan inte skakar hand med kvinnor.

Fortsatt förtroende

Trots alla kriser har en majoritet av distriktsordförandena fortsatt förtroende för de båda språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin. Vid en snabbenkät via telefonsamtal och sms på torsdagen svarar 16 av samtliga 21 av miljöpartiets distrikt ja. Resten vill inte svara eller har inget klart svar – men ingen säger uttryckligen nej.

– Ja, de gör sitt jobb, säger Kerstin Lundh i Dalarna.

Hennes partikamrat Andreas Tranderyd i Örebro län är dock inte lika övertygad.

– Jag kan varken svara ja eller nej just nu. De har en hel del att bevisa om var de står i vissa frågor. Jag tänker på värderingen om att skaka hand, där det visar sig att man visste om att han (Khan) vägrar att ta kvinnor i hand och där man trodde att de flesta miljöpartister skulle tycka att det var okej, säger han.

”Tål att funderas på”

Inte lika många distriktsordföranden svarar ja på frågan om språkrören kan sitta kvar om partiet sjunker markant i väljarundersökningarna. Nio anser att de kan sitta kvar, resten är osäkra eller vill inte svara. Inte heller här säger någon uttryckligen nej.

– Det tål att funderas på. Bara om det finns förutsättningar för det, säger Rickard Hansson i Västerbotten.

– Ja, opinionssiffror är inte tokviktigt, utan att vi har en konsekvent miljöpolitik, säger Johan Toll i Gävleborgs län.

”Förvånade mig”

Många har också synpunkter på Gustav Fridolins påstående att han inte hade förstått att det fanns ett missnöje med Khans ovilja att skaka hand med kvinnor.

– Det förvånade mig att han sade så. Vi är ju för jämställdhet och propagerar för en modern kvinnosyn. De senaste dagarna har vänt upp och ner på min verklighet. Saker som jag tagit för givet. Vi har inte varit tillräckligt öppna inom partiet och därför hamnat i fallgropar som vi i stridens hetta inte kan reda ut. Det är ofattbart, säger Jacek Jurkowski i Blekinge.

Kerstin Lundh i Dalarna håller inte med Fridolin och menar att förklaringen får stå för honom.

– Jag har en helt annan uppfattning. Vi lever och agerar som representanter och då ska man kunna de sociala reglerna. Det är folkvett. Man måste kunna de sociala reglerna, sedan får man behålla sin religion för sig själv. Allt annat blir fel, säger hon.

Elin Olsson i Stockholms län anser att det är olyckligt att Fridolin uttrycker sig på det sättet.

– Det är bristande insikt att inte ha tänkt efter hur det låter. Samtidigt kan jag ha förståelse för att det kan hända i en intervjusituation. Det skulle förvåna mig om det inte har slagit honom själv.

Stor frustration

Norrbottens distriktsordförande, Annika Eriksson, säger att hon kände stor frustration när språkrören lyste med sin frånvaro i medierna i onsdags när Yasri Khan avgick. Hon saknade ett ledarskap.

– Det kändes bra när Gustav klev fram i morse. I går saknade jag att höra vad språkrören skulle säga.

Hon efterlyser en diskussion om målkonflikten mellan jämställdhet och mångfald inom partiet.

– Vi har som ambition att ge plats åt kvinnor och män i samma utsträckning, liksom människor från andra länder. Då kan det bli målkonflikter. Han (Khan) tyckte att han respekterade kvinnor, men det upplevdes som att han inte gjorde det. Frågan är hur vi uppnår båda målen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet