Det har varit en utdragen process för Calle Jonsson. Det misstänkta mordförsöket skedde 2001. Först 2005 ställdes han inför rätta i Grekland där han friades. 2014 tog grekerna upp fallet igen. Arkivbild. Foto: BERTIL ERICSON/TT

Snart avslut för Calle Jonssons fall

Publicerad

Snart preskriberas ett mordförsök på grekiska Kos som svenske Calle Jonsson misstänks för. Det innebär att svenskt rättsväsende inte längre kommer att bistå grekerna som begärt honom utlämnad.

Calle Jonsson har redan åtalats – och frikänts för brottet – men hösten 2014 utfärdades en ny europeisk arresteringsorder från Grekland. I augusti 2015 hördes Calle Jonsson igen, i Sverige.

Nästa steg i målet var att åklagare Mari Lind Thomsen skulle delge Calle Jonsson utredningen. I ett senare steg skulle tingsrätten pröva begäran om utlämning. Men så långt kom man aldrig. Calle Jonsson är försvunnen och i slutet av juli preskriberas brottet.

Hur det påverkar det grekiska rättsväsendets agerande är oklart.

– Brottet preskriberas ju här i Sverige men inte i resten av världen, säger Mari Lind Thomsen till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.