Andreas Bylgers butik drabbas av hundratals snatterier varje år. Foto: SVT

Snatterier innebär stora förluster för handlare

Uppdaterad
Publicerad

På Ica Sätra i södra Stockholm, begås flera hundra snatterier varje år. Ägaren Andreas Bylger polisanmäler alla stölder som sker i hans butik.

– Vi har bestämt att polisanmäla varje stöld och snatteri, men polisen lägger ned utredningarna, oftast med vändande post. När jag ringer och frågar varför så säger det att det är för små belopp för att de ska utreda det, säger Andreas Bylger till SVT Nyheter.

Hur känns det?

– Det känns verkligen inte bra, för vi lägger ner mycket tid på det här och det kostar oss mycket pengar, säger Andreas Bylger.

Ligor stjäl och försvinner snabbt

Just den här butiken har problem med ligor som går in och snattar och inte bryr sig om att någon ser att de stjäl. De plockar matvaror som oxfilé, chokladkakor eller schampo och balsam. De är färdiga på någon minut, sedan försvinner de ner i tunnelbanan.

– Alla de här varorna som bara kanske kostar 50 eller 100 kronor blir mycket pengar för mig under ett år. Jag förlorar 200.000-300.000 varje år på grund av snatterier. När det sen inte blir någon påföljd för de som är här och stjäl i butiken, undrar man lite hur det är tänkt, säger Andreas Bylger till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.