Omtalade Snecker kunde inte skriva under motioner på grund av föräldraledigheten

Uppdaterad
Publicerad

I somras uppmärksammade vi att riksdagsledamoten Linda Snecker (V) avbröt sin föräldraledighet för att återgå i tjänst under sommaren.

Snecker skulle skriva motioner och förbereda ett kriminalpolitiskt program för partiet. Nu har motionstiden gått ut men det finns ingen motion undertecknad av Linda Snecker.

Förklaringen är att hon nu åter är föräldraledig och har en ersättare i riksdagen (Torbjörn Björlund). Enligt riksdagens regelverk är det då ersättaren som istället undertecknar motionen.

– Jag har skrivit tre motioner men det är klart att det hade varit lättare att förklara detta om jag hade kunnat skriva under dem men de registrerades i hans namn i enlighet med riksdagens rutiner, säger hon till SVT.

Enligt riksdagens hemsida finns i dag tre motioner som undertecknats av Björlund: ”En tillgänglig och förbättrad kriminalvård”, ”Häkten” och ”Brottsofferfrågor”.

Där föreslås bland annat bättre stöd till brottsofferjourer, mer stöd till människor som kommer ut ur fängelse och åtgärder för att korta häktningstiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.