Foto: TT

Snö och regn i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Se upp för halka på vägarna under dagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i ett bälte över Mellansverige. Läget verkar vara mest besvärligt i Värmland.

– Ta det extra försiktigt i trafiken, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

På tisdagen råder en klass 1-varning i ett bälte från Värmland bort över sydöstra Svealand, Örebro, Södermanlands och Västmanlands län, plus norra delen av Östergötland. Sammanlagt väntas det falla 5–10 centimeter snö i området, och på lokala håll uppemot 15 centimeter, uppger SMHI.

Det finns således risk för kraftigt snöfall och halka, och även de nordligare delarna av Gotland omfattas av varningen.

Risk för halka

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist uppmanar bilister att vara extra försiktiga i trafiken.

– Det kan komma ytterligare fem centimeter snö i ett band tvärs över landet. Ta det extra försiktigt i trafiken på morgonen. Snöar det får man vara lite extra försiktig, säger han vid sextiden på morgonen.

I större delen av Götaland och i Norrland är det dock lugnare och varningsfritt. Detsamma gäller huvudstadsområdet.

Besvärligast i Värmland

Enligt Trafikverket verkar läget vara besvärligast i Värmland, där det har fallit mycket snö på kort tid.

– Det började vid tretiden i natt och har kommit ganska stora mängder, där är plogbilen ute och jobbar för fullt. Men generellt sett har det varit rätt lugnt trots att beredskapen har varit ganska hög eftersom man har sett att det här vädret skulle komma in, säger Veronika Gustafsson som är presskommunikatör på Trafikverket.

I Stockholmsområdet hade det tidigt på morgonen bara kommit någon centimeter snö, men det kan ändå finnas risk för halka lokalt på en del platser eftersom vägbanorna är kalla.

Trafikverket har ännu inte fått in några rapporter om halkrelaterade olyckor.

– Det är en olycka registrerad i värmland, men det är en viltolycka, säger Veronika Gustafsson.

Flera olyckor

Men enligt Nerikes brandkår har ett flertal incidenter inträffat i morgontrafiken i Örebroområdet; främst singelolyckor och tyngre fordon som fastnat. Olyckorna ska ändå vara lindriga.

– Att vi inte behövt rycka ut tyder på att det inte handlar om några allvarliga olyckor, det är så klart positivt, säger Pelle Lindgren, inre befäl på Nerikes brandkår till SVT Nyheter Örebro.

En bil har kört in i ett träd mellan Tidaholm och Falköping. En person är allvarligt skadad och var medvetslös när polis och räddningstjänst kom på plats.

– Det vi vet är att det är väldigt halt på platsen, säger Erik Wedebrand, inre befäl på Samhällsskydd Mellersta Skaraborg till SVT Nyheter Väst.

Snöfallet, och på sina håll regnet, fortsätter under dagen med kommer att klarna upp framåt kvällen i hela landet.

FAKTA: SMHI:s varningar

  • Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
  • Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.
  • Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.

Läs mer och se aktuella varningar på SMHI:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.