Foto: SVT

Sociala medier bakom försämrad sömn hos unga

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio uppger att de ibland har sömnsvårigheter och det är främst unga och kvinnor som är svårast drabbade. En av de främsta skälen är att man i dag tar med sig surfplattan eller mobilen till sängs.

Drygt 3.000 personer har medverkat i en undersökning genomförd av försäkringsbolaget IF, där framgår att många har problem med sömnsvårigheter.

En tredjedel av unga i åldersgruppen 15-29 tror att sociala medier förstör deras nattsömn.

Samtidigt uppger 82 procent i samma åldersgrupp att de tar med sig digitala prylar när de gått och lagt sig.

– Själva användningen av sociala medier gör att man varvar upp. För att sova måste hjärnan varva ned, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutet.

Blå ljuset lurar kroppen

Förutom att hjärnan går igång vid användning av sociala medier kan även ljuset från digitala skärmar störa sömnen. Det blåa ljuset som skärmarna avger lurar kroppen att tro att det är dag.

– Ljuset trycker ned sömnhormonet melatonin, vilket gör det svårare att somna, säger Åkerstedt.

Sömnen betyder väldigt mycket för oss. Den hjälper till att ladda upp hjärnan och under sömnen passar hjärnan på att rensa biprodukter som den tagit in under dagens gång. Om unga fortsätter sova allt sämre så medföljer en rad konsekvenser.

– De kommer framför allt fungera sämre i skola och arbete. För det andra kommer de vara på sämre humör. Sen har vi också långsiktiga effekter på hälsa, säger Torbjörn Åkerstedt.

Kan innebära hälsoproblem

I det långa loppet har sömnsvårigheter och sömnbrist både fysiska och psykiska följder på hälsa. Psyket blir lidande i form av ångest, depression och utbrändhet. Medan de fysiska konsekvenserna kan innebära hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Dessutom finns det forskning som pekar på att immunförsvaret sannolikt försämras av sömnbrist.

I undersökningen har en fjärdedel av de unga uppgett att de vill ha teknik som stänger av all social media efter vanlig läggtid.

Torbjörn Åkerstedt tror dock att förändringen kräver ett förändrat klimat.

–  Det handlar om att man både i skola och i samhälle måste enas om att det ska finnas gränser för det här beteendet.

– Vilket i nuläget är svårt. Vi gillar inte gränser i Sverige. Därför krävs det en omfattande attitydförändring, säger han.

Fakta:

  • Undersökningen genomfördes under perioden 5-10 februari 2016 via YouGov Sveriges Internetpanel på uppdrag av försäkringsbolaget  IF. Den består av 3028 deltagare från Sverige i åldrarna 15-61+, varav 776 är unga (15-29 år).
  • Undersökningen består av 29 frågor releterade till sömn och sociala medier-användning, samt bakgrundsvariabler så som kön, ålder och region.
  • Kvinnor (1.494 deltagare) är den största gruppen som uppger att de har sömnsvårigheter, 75 procent.
  • I undersökningen uppger 45 procent av unga (15-29 år) att de sover sämre i dag jämfört med för fem år sedan. 91 procent av unga uppger även att de använder sociala medier.
  • 31 procent av unga uppger att användningen av sociala medier bidrar till att förstöra deras nattsömn. 70 procent av unga tycker de använder sociala medier för mycket. 82 procent av unga uppger att de använder smartphone eller surfplatta efter de gått och lagt sig. 25 procent av unga vill ha teknik som stänger av alla social media efter läggtid. 65 procent av unga uppger att de har koncentrationssvårigheter på grund av sömnbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.