Socialstyrelsen JO-anmäls efter domstolsfall

Uppdaterad
Publicerad

Psykologen Niloufar Jalali-Moghadam fick inte sin iranska examen överförd till en svensk legitimation. Trots att hon vann mot Socialstyrelsen i förvaltningsrätten vill inte myndigheten följa domen. Nu JO-anmäls Socialstyrelsen.

Niloufar Jalali-Moghadam har en utbildning som barn- och ungdomspsykolog och flera års yrkeserfarenhet från Iran. När hon ansökte om en svensk psykologlegitimation avslog Socialstyrelsen hennes begäran. Anledningen var att hon saknade kursen arbets-eller organisationspsykologi.

Det hela gick till domstol. Niloufar Jalali-Moghadam begärde att hon i stället skulle få komplettera sin utbildning, något som Socialstyrelsen menade inte var möjligt.

Förvaltningsrätten gav Niloufar Jalali-Moghadam rätt och upphävde Socialstyrelsens avslag och återförde ärendet till myndigheten för ny handläggning. Enligt rätten finns det inte skäl att avslå hennes ansökan på grund av den saknade kursen, som innebär mindre än en termins studier att komplettera. Domen överklagades inte av Socialstyrelsen och har nu vunnit laga kraft. Men trots det så väljer Socialstyrelsen nu att pröva ärendet på nytt.

– Det hela är jättetråkigt, säger Niloufar Jalali-Moghadam.

Tolkar på olika sätt

Niloufar Jalali-Moghadam anser att ärendet redan prövats i rätten och nu ska handläggas på nytt genom att hon ska få ett beslut om komplettering, så som rätten beslutade. Socialstyrelsen tolkar dock handläggning på nytt som att de får pröva ärendet igen från början, något som kommer fördröja processen ytterligare. 

Därför JO-anmäls myndigheten av en privatperson som följt hennes fall.

”Sammanfattningsvis får Socialstyrelsen som tillsynsmyndighet inte överpröva eller på annat sätt ifrågasätta de domar eller beslut som den har till uppgift att handlägga verkställigheten av. Socialstyrelsen och den aktuella tjänstemannen vid Socialstyrelsen förtjänar därför kritik från Riksdagens ombudsmän.”, står det i JO-anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.