Foto: Arkivbild, TT

Soldriven urinmaskin gör dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

En forskargrupp i Belgien har konstruerat en maskin som med hjälp av solenergi omvandlar urin till dricksvatten och gödningsmedel. Tanken är att versioner av maskinen ska kunna användas på arenor och andra ställen där många personer vistas samtidigt.

Under parollen ”kissa för vetenskapen” användes maskinen nyligen på en tiodagars musik- och teaterfestival i Gent. Tusen liter vatten återvanns från besökarnas urin, som är tänkt att användas för att brygga öl, enligt forskarna vid universitetet i staden.

Urinen lagras i en stor tank som hettas upp av en solcellsdriven värmepanna. Innehållet filtreras sedan med membranteknik som gör att vattnet tas tillvara och näringsämnen som kväve, fosfor och kalium separeras.

Målet är att installera större versioner av maskinen på flygplatser och sportarenor. Men tekniken kan även användas i landsbygdsområden och regioner i utvecklingsländer där strömförsörjningen är bristfällig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.