Foto: Privat

Solsalong anklagas för rasism

Uppdaterad
Publicerad

Hennes spraytanfärg har kallats för ”blackface på burk”. Bilder på hennes behandlingar har överösts med ilskna och upprörda kommentarer på sociala medier. Nu slår Emma Patissier Alm tillbaka mot anklagelserna. – Vi försöker inte imitera mörkhyade, vi snarare hyllar dem för att vi tycker att de är vackra, säger hon.

Huffington Post, Daily Mail, Cosmopolitan och The Sun är bara några av de utländska medierna som har uppmärksammat skönhetsstudion. Spraytan kallas även för soldusch och blivit ett sätt för många att se solbrända ut, men Emma Patissier Alm har tagit det steget längre.

Hos henne kan man få en oerhört mycket mörkare hudfärg än man egentligen har, något som har upprört många. Nu anklagas hon för att syssla med kulturell appropriering.

– Folk säger att vi använder den mörka färgen som en trend, men det gör vi inte, säger Emma Patissier Alm.

Jämförs med blackface

”Ni vill vara svarta till ni måste hantera svarta människors problem”, lyder en av kommentarerna. En annan person skriver ”Det tog mig 14 år att komma över att bli kallad för n-ordet och att jag blir diskriminerad för min hudfärg, och så bestämmer sig vita människor för att det är roligt att vara svart tillfälligt”.

– Jag tycker att det är tråkigt att folk vill kalla det för rasism. Folk jämför det med blackface, som är ett hån mot svarta, men jag förstår inte hur de kan göra den jämförelsen. För oss handlar det om ett hälsosamt val istället för att sola solarium eller utomhus.

Har blivit kallad för hora

Men många som skriver står bakom Emma Patissier Alm och tycker att rasistanklagelserna är löjliga. Personerna som kommenterar kommer från många olika länder och de flesta kommentarer är på engelska.

– Folk har till exempel kallat mig för rasist, white trash och hora. Det är viktigt att kunna kommunicera och prata om det här som vuxna människor istället för att dra alla över en kam. Jag är öppensinnad och lyssnar gärna på vad folk har att säga. Men att bli kallad för fula saker är dubbelmoral.

Även om Emma Patissier Alm anser att hon är öppensinnad kommer hon inte att välja bort de mörkare färgerna ur sitt sortiment.

– Det känns inte som att man behöver ta det så långt. Om jag hade tyckt att det var fel hade jag aldrig tagit in färgerna från början, säger hon.

Kulturell appropriering

Kulturell appropriering har blivit ett begrepp som beskriver hur personer som tillhör grupper med status och samhällsmakt tar, för egen vinning, över andra gruppers kultur.

Som i det här fallet när ljushyade personer gör sin hud betydligt mörkare, menar de som har kritiserat solsalongen. Det handlar alltså inte om ”vanliga” kulturella utbyten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.