Foto: TT

Sommarbonus ska locka sköterskor

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika personalbrist erbjuder vissa landsting tusenlappar extra i veckan till fast personal som jobbar under sommaren.

Längst går landstinget i Blekinge där sjuksköterskor erbjuds 20.000 kronor extra i veckan, för specialistsjuksköterskor ända upp till 24.000 kronor, rapporterar SR Ekot.

Och i Dalarna kan vårdpersonal få 15.000 kronor extra i veckan, jämfört med 10.000 kronor i fjol.

”Ingen jättebra lösning”

Men ersättningsnivåerna varierar kraftigt i landet.

– Vi har erbjudna att hoppa en veckas semester för 5.000 kronor. Just för mig är det inte aktuellt för jag ska ha barn. Vissa har väl tyckt att det är för dåligt, vissa har inte uttryckt sig över huvud taget utan vill gärna ha sin semester, säger sjuksköterskan Anneli Persson i Stockholm.

För många landsting har översynen av sommarens bemanning lett fram till beslut om att erbjuda extra betalt.

– Det är väl ingen jättebra lösning men det är väl ett sätt att ändå få det att gå runt. Rent ekonomiskt är det här ett dyrt sätt att lösa det på, men när man har tömt alla andra resurser så finns det snart ingenting kvar och då är det pengar som gäller, säger Hans Christer Björkman på landstingets bemanningsenhet till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.