Festivalbesökare på Bråvallafestivalen. Foto: TT

Festivaler kantade av anmälningar om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens musikfestivaler har kantats av en rad anmälningar om sexuella övergrepp. Flera våldtäkter ska ha inträffat mitt i publikhavet. ”Så här har vi inte haft det förut”, säger Per-Arne Eriksson på Värmlandspolisen.

Rapporter om övergrepp på festivaler runt om i landet fortsätter att strömma in.

Efter helgens Trästockfestival i Skellefteå hade polisen på söndagen fått in tolv anmälningar om sexuella ofredanden. Bland annat ska en tjej ha blivit omringad av flera killar som tagit på henne medan en annan ska ha blivit tagen på rumpan. Bara i hälften av fallen fanns misstänkta gärningsmän.

– I många fall är det flera personer som samarbetat, sade Mattias Brandt, stationsbefäl vid polisen i Umeå, till SVT Nyheter häromdagen.

Fyra personer greps, men släpptes senare, även om misstankarna kvarstår.

Undvika danscirklar

Strax efter Peace and Love-festivalens slut i Borlänge i början av juli hade polisen fått in anmälningar om åtta fall av sexuellt ofredande, samt en våldtäkt som ska ha inträffat i publikhavet. Medan festivalen pågick uppmanade arrangörerna tjejer att undvika danscirklar, eftersom flera av övergreppen sades ha ägt rum där.

Under dansbandsveckan i Malung inkom flera anmälningar om sexbrott, däribland två fall av våldtäkter. Händelserna ledde till att arrangören förstärkte bevakningen i området.

Bråvallafestivalen i Norrköping, som hölls i månadsskiftet juni–juli, resulterade i minst fem anmälda våldtäkter och en rad sexuella ofredanden. En kvinna ska ha våldtagits mitt i publikhavet under artisten Zara Larssons konsert. En volontär har även anmält en annan volontär för våldtäkt.

Flera övergrepp i publikhavet

Samma helg tog polisen emot minst 24 anmälningar om sexuellt ofredande på festivalen Putte i Parken i Karlstad. Framför allt yngre tjejer ska ha drabbats. De ska ha blivit tafsade på brösten och rumpan, blivit kyssta mot sin vilja och fått händer instuckna under kläder. Det yngsta offret ska bara ha varit tolv år.

Enligt polisen verkade de flesta övergreppen äga rum i publikhavet.

– Så här har vi inte haft det förut, det har inte alls varit som i år. Det här började i Stockholm för ett år sen, sedan har det blivit på flera festivaler, sade vakthavande befäl Per-Arne Eriksson till SVT Nyheter under festivalen och syftade på massövergreppen i Kungsträdgården under festivalen ”We are Stockholm” i augusti förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.