Klass 1-varning i helgen – rejält oväder väntas

Uppdaterad
Publicerad

Ingen högsommarvärme i sikte! Lördag och söndag bjuder däremot sommarens hittills värsta lågtryck, säger vår meteorolog Ingrid Nenkert. Och när det är över, står nya lågtryck i kö.

– Det blir sommarens värsta lågtryck. Vi har fått göra tre väderkartor – morgon, middag, kväll  –  för både lördag och söndag, därför att lågtrycket rör sig så snabbt från söder till norr, säger Ingrid Nenkert.

– Fast det är förstås riktigt spännande!

Mycket regn väntas

SMHI har utfärdat en klass 1 kulingvarning till södra Östersjön från lördag förmiddag. Sen fortsätter ovädret mot nord-ost och når norra Östersjön lördag kväll.

Det väntas också mycket regn, 20-40 millimeter i Blekinge län, östra delen av Kronobergs län, Kalmar län och Gotlands län under lördagen.

På lördagskvällen och natten mot söndagen väntas det mesta av regnet falla över Göteborgsområdet med omnejd, och sedan vidare över Västergötland, Bohuslän, Dalsland och Värmland.

– Södra Norrland kan i morgon få växande molnighet och sol, men lågtrycket rör sig mot norr och SMHI:s varningar gäller 24 timmar, så det är möjligt att det kommer en ny varning senare, säger Ingrid Nenkert.

Nya lågtryck står i kö

Varningen betyder den här gången risk för rikligt regn, stora vattensamlingar och risk för översvämning i källare och dagvattenledningar. Det väntas också blåsa hårt, särskilt under söndagen.

På måndag väntas det värsta ovädret vara över, men nya lågtryck står i kö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.