Foto: TT Bild

Sommarlovsstöd införs nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa sommar införs ett särskilt stöd för de kommuner som ordnar avgiftsfria sommarlovsaktiviteter. 200 miljoner kronor om året avsätts i regeringens budget de fyra närmaste åren.

Det nya sommarlovsstödet är ett krav som Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen. Förslaget lanserades under Almedalsveckan i somras.

– Vi bedömer att det ska göra stor nytta. Det är många barn som i dag blir kvar ensamma hemma eller i sin stadsdel och nu får chansen att åka på det där fotbollslägret eller vad det kan vara, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Kollo och fotboll

I helgen pågår Vänsterdagarna i Malmö med 1.200 deltagare. Många av dem är kommunpolitiker som från och med nästa år kan ansöka om pengar för att till exempel ordna kollo, badresor, teateruppsättningar eller fotbollsläger. Kravet är att kommunen redan har avgiftsfria sommaraktiviteter.

– Det ska läggas till det man redan gör. Det får inte ersätta det man redan sysslar med, säger Sjöstedt.

– För många barn är det självklart att ha en sommarstuga eller att åka på semester, men för väldigt många finns varken det ena eller det andra.

Många ensamma

Många kommuner drar ner på sin barn- och ungdomsverksamhet under sommaren och förskolor och fritidshem har begränsade öppettider. Många barn tillbringar därför mycket tid ensamma när föräldrarna jobbar och kompisar åker iväg på semester.

Enligt barnrättsorganisationen Majblomman saknar var femte kommun sommaraktiviteter för barn. I en fjärdedel av de kommuner som anordnar aktiviteter är dessa gratis. I ytterligare 13 procent är de avgiftsfria efter individuell prövning.

Vänsterpartiet vill att en större del av pengarna ska gå till kommuner med hög andel barnfamiljer som får försörjningsstöd (socialbidrag). Men exakt hur utformningen blir ska de rödgröna partierna förhandla vidare om.

Fakta: Sommarlovsstöd

Regeringen och Vänsterpartiet vill införa ett statligt sommarlovsstöd till kommunerna på 200 miljoner kronor per år under perioden 2016-2019.

Stödet ska kunna gå till exempelvis kollo, badresor, fotbollsläger och andra avgiftsfria aktiviteter för barn mellan 6 och 15 år.

Villkoren är att kommunen redan har avgiftsfria aktiviteter på sommaren, att det ska gå till både pojkar och flickor och att åtgärderna ska främja integration.

Källa: Vänsterpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.