Foto: TT

Sommarvärme på väg från öster

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lite svalare period kommer nu ett väderomslag som kan ge vackert väder i större delen av landet resten av september. Redan i helgen börjar varmare luft komma in österifrån över södra Sverige och den sprider sig under veckan norrut.

– Över Östeuropa och norra Ryssland finns ett högtryck som ger ovanligt varmt väder för årstiden, Kiev i Ukraina hade till exempel 28 grader i torsdags. Den värmen rör sig mot Sverige i helgen, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Deana Bajic, meterolog på SVT

Torrare luft kommer in

Just nu är luft och mark fuktiga efter allt regn som fallit och det leder till att det bildas dimma och moln, men i början av nästa vecka kommer torrare luft in och det ser ut att bli soligt i så gott som hela landet en bit in i nästa vecka.

– Det är lågtryck i väster och sydost som pressar upp den varma och torra luften mot oss. När det lilla lågtrycket i sydost passerar under fredag kväll och lördag natt kan det ge ganska stora regnmängder i östra Svealand och kanske även östra Götaland och Gotland, men när det fortsätter västerut växer högtrycket in, säger Deana Bajic.

Upp mot 20 grader i söder

På lördag kan det bli 18-20 grader i Götaland och östra Svealand.

– Varmast blir det förmodligen i Blekinge och Kalmartrakten, säger Deana Bajic.

I landets norra delar blir det inte lika varmt i helgen och det blir också mer moln där. Men från måndag börjar det bli varmare även längre norrut. Det kan bli omkring 15 grader upp mot Västerbotten, det vill säga några grader varmare än normalt, men fortfarande inte så mycket sol, enligt Deana Bajic.

– I söder däremot blir det soligt, främst i öster, och omkring 18 grader.

Onsdag: Högtrycket ligger kvar

Högtrycket håller sig kvar från tisdag, i stort sett från norr till söder. Även om det är molnigt på vissa håll så är det uppehållsväder och fortfarande över normal temperatur.

Meteorologisk sommar är det när dygnsmedeltemperaturen är minst 10 grader. På nätterna kommer det att vara omkring 8-10 grader, men de delar av landet som redan fått meteorologisk höst kan inte ”gå tillbaka” till meteorologisk sommar, även om det blir varmt, förklarar Deana Bajic.

Frostrisk är det bara i fjällen den närmaste tiden, så än behöver vi inte ta in växterna från balkongen. De som eventuellt vill bada kan räkna med badtemperaturer på runt 13-15 grader.

Kan bli fint väder månaden ut

Sedan ser det fina vädret ut att hålla i sig ända fram till 30 september. Sverige påverkas under den här perioden inte så mycket av de orkaner som drabbat Karibien och sydöstra USA, men när oktober börjar så ser det ut som att resterna av orkanen Maria eventuellt kan nå upp till våra breddgrader.

Mer om vädret och aktuella prognoser på SVT:s vädersajt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.