Foto: SVT

Palmesönerna om en uppväxt präglad av hot

Uppdaterad
Publicerad

Frånvarande även när han var närvarande. Så beskriver bröderna Palme sin far Olof Palme. Men det var det utbredda Palmehatet som slog hårdast mot sönerna till en av Sveriges mest hatade – och älskade politiker.

– Jag var rädd. Det var hotfulla uttalanden och hugg och slag, säger Mattias Palme, Olof Palmes yngsta son.

I fredagens avsnitt av Skavlan beskriver Olof Palmes söner Joakim, Mårten och Mattias hur det var att ha en av Sveriges mest omdebatterade människor till far. Olof Palme var en politiker som rörde upp känslor, han sa vad han tyckte och hade en burdus pondus som fick många att antingen beundra eller förakta honom.

Under slutet av 1970-talet blossade det så kallade Palmehatet upp – till grund låg bland annat kontroversiella uttalanden och en aggressiv debattstil som lämnade många motståndare i spillror. Hatet mot deras far kom att påverka även sönerna. Joakim Palme är 14 år när han sitter i en skidlift i Alperna då några svenskar skriker åt honom från en annan liftkorg: ”Jävla Palme!”

– Det var konstigt, obegripligt.

”Jag var rädd”

Yngsta sonen Mattias Palme blev utsatt för hot och slag i skolan.

– Speciellt kring val var det en infekterad stämning. Jag var rädd, men mest för hans skull. Jag trodde inte att mina klasskamrater skulle göra verklighet av sina hot, men det reflekterade ju vad deras föräldrar ansåg.

Bröderna beskriver hur de växer upp med en känsla av underliggande aggressivitet mot deras familj, och ständigt lever med ett konstant hot närvarande. Till slut blir deras värsta farhågor besannade, när Olof Palme skjuts på Sveavägen år 1986 efter biobesök.

– Jag sa hejdå till honom några minuter innan han blev skjuten. Det minnet har etsats sig fast. Jag föreslog att de skulle ta en taxi, men han hade suttit stilla hela dagen och ville röra på sig, säger Mårten Palme.

Han fortsätter:

– I efterhand insåg jag att jag hade oroat mig för det här en längre tid.

Kritiserar Säpo

Som tidigare riktar bröderna kritik mot Säpos agerande och det avtal som Palme slutit med säkerhetspolisen; att livvaktskyddet endast var under arbetstid.

– Jag tror han ringde Säpo och sa att han skulle på bio, men att de inte svarade. Det var otroligt dåligt organiserat, säger Mårten.

– Det var upp till honom själv att organisera sitt eget skydd, så ska det inte vara, säger Mattias.

En intellektuell man med skärpa, så har Palme beskrivits. Men för Joakim, Mårten och Mattias Palme var han den mest opraktiska personen de visste.

– Han fick aldrig upp barnlåset på ugnen och kämpade med att öppna kylen, säger Mårten Palme.

– Men han försökte, han var entusiastisk i hemmet och för hushållssysslor. Jag minns en gång när han skulle värma färdiglagad fryst lasagne. Han läste bruksanvisningen på förpackningen noga – men ingenstans stod det att han skulle ta ut dem ur förpackningarna, så det gjorde han inte, fyller Joakim Palme i.

Jobbade på semestern

På somrarna tvingade Lisbet Palme sin man att ta ledigt i fyra veckor och semestern tillbringades på Fårö.

– Det var lite si och så med hur närvarande han var. Det brukade slinka fram jobbpapper ganska ofta. Jag minns att min lärare i småskolan sa att på söndagar jobbar man inte, men jag visste att min pappa gjorde det ändå, säger Joakim.

Men Mattias Palme målar en annan bild av fadern.

– Han hade mer tid när jag växte upp. Vi brukade spela spel och han hjälpte mig med läxorna. Men kom det till mat så var det jag som fick ta initiativet att laga. Vi fick honom att sluta röka också, berättar han.

Själva har bröderna alla tre valt att stå utanför rampljuset, Mårten och Joakim är professorer och Mattias arkitekt. I dag, efter år av utredningar och konspirationsteorier minns de sin far som en man med livsglädje och entusiasm.

– Trots att han ibland var frånvarande när han var närvarande, är det hans goda humör och livaktighet jag minns, säger Joakim.

Se hela intervjun med bröderna Palme i Skavlan i kväll, 21.00 i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.