Göran Svensson, brandingenjör Foto: Emil Larsson/SVT

SOS Alarm får tillgång till hemliga asyladresser

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har i flera år hemlighållit adresserna till flera asylboenden i landet. Inte ens SOS Alarm har alltid fått de exakta adresserna. Men nu, efter flera bränder, släpper man på sekretessen och låter SOS Alarm positionera asylboendena. ”Ett beslut som kan rädda liv”, enligt larmoperatörer.

På kort tid har över 20 bränder eller brandrelaterade incidenter inträffat på asylboenden. Och för SOS Alarm har det inte alltid varit lätt att veta var nödsamtalen kommit ifrån.

Under sekretess

– Det kan uppstå språkliga problem, vi kan behöva tolk. Den uppringande vet kanske inte alls var han befinner sig. Vi vill givetvis ha en exakt position så snabbt som möjlig. Totalt handlar det om tusentals adresser över hela landet, säger Gunnar Bergström, ansvarig för 112-tjänsten på SOS Alarm.

Men nu, efter den omfattande flyktingvågen och med allt fler asylboenden, får SOS Alarm positionplacera aktuella adresser på digitala kartor. Arbetet sker under sekretess, eftersom Migrationsverket inte vill offentliggöra platser för boenden.

– Efter en överenskommelse med Migrationsverket och kommunerna får vi nu in listor på boenden. Det ger en mycket snabbare handläggning vid larm, säger Gunnar Bergström till SVT Nyheter.

”Katastrofala följder”

– Det är ytterst viktigt att vi får rätt adress från början, allt annat är oacceptabelt. En minuts fördröjning kan få katastrofala följder, säger brandingenjör Göran Svensson i Stockholm.

Normalt sett kan SOS Alarm positionera mobiltelefoner, men flyktingar har ofta utländska abbonemang och dem har man inte kunnat positionssätta, även om den möjligheten nu börjar öppnas.

Samtidigt tas också ett informationspaket fram för asylboendena på språk som arabiska, dari och somaliska.

– Det innehåller bland annat information om nödnumret 112, om polisens 11414 och sjukvårdsrådgivningens 1177, säger Gunnar Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.