Midsommar är de svenska jordgubbarnas högtid. Varje år skördas runt 30 miljoner liter jordgubbar i Sverige och bara dagarna runt midsommar säljs 4-5 miljoner liter.
Men odlarna har oroats över årets säsong. Delvis för att midsommar ligger tidigt, redan den 19 juni.
– Det är nästan en vecka tidigare än 2016. Det blir tuffare i år att få ihop de stora mängder man måste upp i, säger bärodlaren Anders Hagberg, ordförande för Gro bär.
”Vi behöver värme och sol”
Men det stora orosmomentet är vädret. Frostnätter, kyla och solbrist gör att de tidiga skördarna blir små. En ny prognos från LRF:s Bärfrämjandet pekar dock mot full skörd till midsommar. Anders Hagberg, som har sin odling i Edsvalla utanför Karlstad, är hoppfull.
– Det ser bra ut eftersom vi haft en mild vinter. Jordgubbarna är på gång, men vi behöver värme och sol, säger Anders Hagberg.
Frostnätterna kan rent av vara bra.
– När det växlar mellan varmt och kallt skyddar sig plantan genom att lagra in mer socker. Bären kan bli sötare än vanligt i år, säger Anders Hagberg.