Foto: TT

Sömn skyddar mot förkylning

Uppdaterad
Publicerad

Nu ses vi igen efter sommarlov och semestrar och förkylningsvirusen frodas. Se till att få din sömn – då är du åtminstone lite mer skyddad mot snoriga näsor och hosta.

Har du lagt dig till med sena läggningsvanor under semestern? Då kan det vara läge att ändra dem nu när det är dags att ta sig upp tidigt på morgnarna för att hinna till skola och jobb. Att sova för lite ökar nämligen risken att drabbas av förkylning.

Det slås fast i ännu en ny studie på området.

Forskare vid University of California studerade under en veckas tid sömnen hos 164 personer som via näsdroppar blev utsatta för förkylningsvirus.

Det visade sig att de personer som sovit mindre än sex timmar löpte en över fyra gånger så hög risk att bli förkylda, jämfört med de som sovit över sju timmar per natt.

Värre än att känna sig lite ”groggy”

”Det här är värre än att bara känna sig lite ”groggy” eller irriterad. Att inte få sin sömn påverkar hälsan fundamentalt, säger Aric Prather, forskare vid University of California och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna tog även hänsyn till andra faktorer som kunde ha påverkat resultatet – som ålder, rök- och alkoholvanor eller stress – men sömnen visade sig ändå vara det som betydde mest för risken att bli smittad.

Studien presenteras i tidskriften Sleep.

Det händer när vi sover

Under sömnen sjunker kroppens temperatur med en halv grad, hjärnans ämnesomsättning minskar och pulsen och andningen blir långsammare.

När man sover växlar man mellan REM-sömn (Rapid Eye Movement) då ögonen rör sig snabbt och man drömmer, och fyra olika faser av non-REM-sömn.

Den som sover normalt rör på sig ungefär 30-40 gånger om natten.

Sömnen är en livsviktig funktion. Efter ett dygn utan sömn kan prestationsförmågan vara halverad.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.