Sverker Martin-Löf när han lämnade Industrivärdens styrelse under onsdagen. Foto: TT

Sparkade ordföranden: ”Ångrar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Industrivärdens styrelseordförande Sverker Martin-Löf avgick vid bolagets stämma i dag med buller och bång. Under avskedstalet kallade han Handelsbankens ordförande för svikare och kritiken mot honom för en ”aggressiv falsk förtalskampanj”.

Sverker Martin-Löf har under årtionden varit Sveriges mäktigaste person i näringslivet med en rad styrelseposter i några av Sveriges tyngsta bolag som Ericsson, Handelsbanken och Skanska. Men efter alla avslöjanden om exklusiva jaktresor och resor med privatjet i sfärens bolag SCA har han tvingats avgå från de flesta av sina uppdrag.

Sverker Martin-Löf berättar att granskningen av hans resor och jakter och uppmärksamheten kring det har drabbat honom hårt privat.

– Ja, det har det gjort. Väldigt mycket, säger Sverker Martin-Löf till SVT.

När han får frågan om på vilket sätt säger han att det bland annat inneburit att han numera inte längre kan jaga. Tidigare har Sverker Martin-Löf kunnat jaga i stor omfattning vid SCA:s exklusiva jaktanläggningar i Härjedalen.

De som hoppades att Martin-Löf skulle avgå i det tysta vid maktbolaget Industrivärdens stämma på onsdagseftermiddagen tog grundligt fel.

Kollegorna svikare

Vid hans avslutningstal sade han att Handelsbankens nye starke man Per Boman ”sviker” och att storägaren Fredrik Lundbergs förändringar av styrelserna är början till en ”avveckling av Handelsbanksfären”, en sfär där en rad bolag korsäger varandra vilket gett tjänstemän som Sverker Martin-Löf och Industrivärdens sparkade vd Anders Nyrén mycket stor makt.

Sverker Martin-Löf sade också att allt som påpekats om jakt och resor inom SCA ”är falskt” och att det överhuvudtaget ”inte förekommit några resor privat eller något överutnyttjande av bolagets privatjet”.

Han avfärdade de hundratals artiklar i Svenska Dagbladet med detaljer om privatjetresor till fotbollsmatcher, olympiska spel och dyra jakter med att det är en ”aggressiv, falsk förtalskampanj”.

Ångrar inget

I en intervju efteråt med SVT sade Martin-Löf att han ångrar ingenting och att inte några fel har begåtts. Han kritiserade även sin efterträdare Fredrik Lundberg som nu tar över som ordförande i Industrivärden och sade att Lundberg känt till resorna och dessutom själv varit med på ett antal jakter.

Sverker Martin-Löf vill själv tillägga att han inte har sparkats utan att han avgår frivilligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.