I höstas presenterade Ilmar Reepalu (S) utredningen om vinster i välfärden. Nu vill hans parti endast lägga förslag om vinstbegränsning i skolan. Foto: TT

Splittring inom S om välfärdsvinsterna

Uppdaterad
Publicerad

Slaget om vinsterna i välfärden har börjat. Socialdemokrater som vill se en reglering av vinsterna i välfärden vädrar morgonluft inför partikongressen i april. Men frågan splittrar fortfarande partiet. Och Centerpartiet tror att S börjar retirera om vinsterna.

På Socialdemokraternas kongress i Göteborg för fyra år sedan var det annorlunda. Då skulle krav på kvalité i vård, skola och omsorg leda till lägre vinster – inte regleringar.

Nu, inför partikongressen i april, är det Välfärdsutredningens konkreta förslag om vinsttak som diskuteras S-riksdagsledamöter emellan.

Agenda

LO vill ha förslag mot vinster

På LO minns man också kongressen för fyra år sedan. Nu är det dags för revansch.

– Före valet vill vi se ett förslag i riksdagen som stoppar vinstjakten i välfärden. Allt annat vore ett svek, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

Sedan en tid har det låtit som att de har den socialdemokratiska partiledningen med sig, att den här gången handlar det verkligen om att komma åt just vinsterna.

– Skattebetalarnas pengar som är avsedda för skolan går till vinster och till börsnoterade... Vi har 60.000 barn nu, ungdomar som är till salu på börsen, sade Stefan Löfven (S) i Agendas partiledardebatt i maj 2016.

Endast förslag om vinster i skolan

Men i veckan gick civilminister Ardalan Shekarabi (S) ut och sade att vinsterna för vård och äldreomsorg får vänta. Att Socialdemokraterna inför årets kongress bara har så kallade skarpa förslag på skolområdet. Och att dörren till breda uppgörelser över blockgränsen fortfarande ska hållas öppen.

– Vi kommer att vara pragmatiska, vi kommer att vara öppna för att hitta olika lösningar för att skapa ordning och reda i svensk skola, och väljarna kräver detta av oss, sade Ardalan Shekarabi.

”Tolkar det som att S börjar retirera”

Centerpartiet, som kanske tydligast driver motståndet mot vinsttak i riksdagen, analyserar civilministerns utspel:

– Jag tolkar det som att man börjar retirera, för man inser att det är orimligt. Jag tror man börjar inse “tänk om det här blir verklighet”. Jag tror att egentligen vill man maximera det politiska spelet, men inte dra de verkliga konsekvenserna. Då kommer eftertankens kranka blekhet att sätta in hos Socialdemokraterna, säger Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom.

Stjernkvist (S): Jag gillar valfriheten

Det finns också tunga socialdemokrater och kommunalråd som trycker på för att stoppa planerna på att reglera välfärdsvinsterna. 

Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och tidigare riksdagsledamot och partisekreterare för S, är en av dem som vill att regeringen ska släppa kravet på vinsttak.

– Jag är osäker på om vinsttaket löser de problem som finns med valfriheten och jag tillhör dem som gillar valfriheten, där man kan välja vårdcentral och där man kan välja skola, sade Stjernkvist i Agenda i början av februari i år.

Reportage i Agenda söndag 26 februari kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Lena Rådström Baastad, partisekreterare i Socialdemokraterna. Se programmet här, direkt eller i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet