Ylva M Andersson, ansvarig utgivare för SR Göteborg och Björn Löfdahl, programdirektör och tillförordnad vd på Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm och Björn Dalin, SR.

SR:s chefer utreder ”Ring P1”

Uppdaterad
Publicerad

Chefer på Sveriges radio har inte känt till den påstådda åsiktsregistringen av de som ringt ”Ring P1”. Och nu ska tillförordnade vd:n Björn Löfdahl utreda om fel har begåtts.

Enligt Dagens Nyheter ska alla medarbetare på Sveriges Radio haft tillgång till det omfattande register där åsikter, politisk hemvist och religionstillhörighet registrerats bland de som ringt till ”Ring P1”. Men ledningen på Sveriges Radio har inte känt till registret.

– Jag har aldrig hört talas om det och kan därför inte ge några kommentarer, säger Cilla Benkö till dn.se.

I ett internt dokument som är undertecknat av ”Ring P1:s” projektledare Erica Hedin förklaras behovet och syftet med registret.

SR: Ska se över detta

Men trots att det är framtaget i Göteborg kände inte eller SR Göteborgs kanalchef och ansvarige utgivare till åsiktsregistreringen. Hon blev varse om den på torsdagen.

– Vi ska inte ha någon typ av registrering av folks åsikter eller värderingar i någon bas. Vi måste se över detta nu, säger hon.

Syftet med telefondatabasen, så som Ylva M Andersson har känt till den, är att notera vilka som ringer, varifrån de ringer och vad de pratar om.

– Eftersom programmet sänds från tre orter vill vi säkerställa att vi har en mångfald av ämnen och en mångfald av röster, säger kanalchefen.

Varken hon eller företagets vd har känt till att bland annat åsikter, religion och sjukdomar också registrerats.

– Om det visar sig att databasen används på ett annat sätt så måste vi omedelbart se över den.

Registret ska utredas

Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl är tillförordnad vd eftersom den ordinarie vd:n Cilla Benkö är på semester.

Han menar att tanken aldrig varit att registrera åsikter men ska tillsammans med chefsjuristen utreda om det förekommit fel.

– Det vi kommer göra nu är att titta på registret och se så att det inte är några fel, hittar vi minsta fel kommer vi åtgärda det direkt, säger han på sr.se.

SVT registrerar inte åsikter

De flesta redaktioner har olika typer av kontaktregister och listor över olika tänkbara intervjupersoner. Så är även fallet på Sveriges Television.

Men detta register skiljer sig på flera sätt från ”Ring P1:s” register. Det har en begränsad tillgång, är lösenordsskyddat och registrerar inte åsikter.

För SVT är det viktigt att folk känner att de kan kontakta nyhetsdivisionen utan att registreras förklarar Ulf Johansson ansvarig utgivare för SVT nyheter.

– Vi är väldigt nogranna med meddelarskydd och anonymitet. Vi sparar aldrig uppgifter från personer som hör av sig till oss med nyhetstips eller som av andra skäl kontaktar oss, säger Ulf Johansson.

Inte heller hos debattprogrammet SVT debatt registreras åsikter hos medverkande.

– Nej, vi har ingen typ av åsiktsregistrering alls, säger Mette Friberg som är ansvarig utgivare för SVT Debatt.

Fakta

Fakta: Ring P1

Ring P1 är ett direktsänt debattprogram i Sveriges Radio. Det går ut på att lyssnare ringer in och själva bestämmer vad de vill prata om, därför varierar ämnena stort. Programmet sänds från olika orter i Sverige men huvudredaktionen ligger i Göteborg.

Flera olika programledare sänder programmet, bland andra Alexandra Pascalidou, Sverker Olofsson, Stina Lundberg Dabrowski och Janne Josefsson.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö beskriver Ring P1 som ”programmet där mångfald inte bara är tom retorik utan daglig praktik. Det enda forumet där det är helt fritt att prata om vad man vill”.

Källa: Sveriges Radio (TT)

Personuppgiftslagen gäller inte

Sveriges Radio lyder under Yttrandefrihetsgrundlagen och harutgivarbevis från Myndigheten för radio och tv. Personuppgiftslagen är inte tillämpligeftersom registreingen har journalistiskt syfte.

Personuppgiftslagens syfte är att förhindra attpersonuppgifter registreras på ett sådant sätt att intrång sker iprivatpersoners personliga integritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.