Foto: TT

ST-facket rasar mot Bermudez

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens sparkade chef Angeles Bermudez Svankvist har fått ett nytt jobb på Migrationsverket där hon bland annat ska sköta myndighetens kontakter med Arbetsförmedlingen. Ett rekrytering som fått facket att rasa.

Angeles Bermudez Svankvist fick sparken som chef för Arbetsförmedlingen 2013. Nu har hon fått nytt jobb på Migrationsverket, och facket rasar.

– Det skreks i korridorerna, säger Sanna Norblad, ordförande i ST-facket på myndigheten.

Angeles Bermudez Svankvist handplockades till Migrationsverket av den operative chefen Mikael Ribbenvik.

– Jag får ta på mig ansvaret för det. Formellt är det fel, ja, säger han till ST-fackets tidning Publikt som svar på kritik om att anställningsförfarandet inte följde reglerna om externa rekryteringar.

På Migrationsverket ska Bermudez Svankvist samordna insatser för att exempelvis kunna skaka fram praktikplatser till asylsökande. I jobbet ingår kontakter med näringsliv och myndigheter som Arbetsförmedlingen, där facket är starkt kritiskt.

– Våra medlemmar är oroliga. De kommer ihåg hur det var förut när hon var chef här. Nu är de rädda för att ha kontakt med henne, säger Fredrik Andersson, ordförande i ST-facket på Arbetsförmedlingen, till Svenska Dagbladet.

På Migrationsverket anser facket att anställningen av Angeles Bermudez Svankvist är direkt olämplig.

­­–  Vi är missnöjda utifrån rekryteringen i stort. Jag tror att det blir svårt för henne att göra ett bra jobb med tanke på hennes historik, säger Sanna Nordblad till SvD.

Fakta: Angeles Bermudez Svankvist

  • Född 1963, uppvuxen på Mallorca. Pappan flamencodansör, mamma jobbade senare på Arbetsmarknadsverket. Flyttade till Botkyrka, utanför Stockholm, som 16-åring. Tandläkarexamen 1989, vd för Folktandvården i Stockholms län 2001. Senare vd för S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm. Satt i styrelserna för Röda Korset och Företagarna.
  • Utsedd till Årets chef 1999 och Årets talare 2001. Har skrivit boken ”Management by love, att leda genom mångfald”.
  • Utsågs till generaldirektör för Arbetsförmedlingen 2008 sedan Bo Bylund fått sparken. Dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) prisade hennes ledaregenskaper.
  • I augusti 2013 fick hon sparken. Som generaldirektör hade hon bland annat uppmanat anställda att ge en överdrivet positiv bild av arbetsmarknadsåtgärden fas 3.
  • 2014 rapporterade medier att hon blivit delägare i företaget Öresundsbemanning.
  • I mars 2016 fick hon tillfällig anställning på Migrationsverket som verksamhetsutvecklare. Månadslönen är 80 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.