Stämpelskatten ger ny rekordintäkt

Uppdaterad
Publicerad

Statens intäkter från stämpelskatterna, som betalas av husköpare, slog nytt rekord i fjol, till drygt 12,4 miljarder kronor inklusive expeditionsavgifter.

Det är cirka 1,3 miljarder kronor mer än 2015 och 600 miljoner mer än Lantmäteriets prognos i augusti, visar siffror från Lantmäteriet, skriver DN.

Statens inkomster från stämpelskatterna har ökat år från år i takt med att fastighetspriserna stigit och antalet fastighetsaffärer har ökat.

– Det är både en volymeffekt och en priseffekt. Men prisökningarna har haft störst betydelse, säger Dennis Lindén, tillförordnad divisionschef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning, till tidningen.

Stämpelskatter är ett samlingsnamn för lagfartskostnader och pantbrevsskatten som tas ut i samband med ett fastighetsköp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.