Foto: TT

Stängda reaktorer påverkar inte elpriserna

Publicerad

Stängningen av fyra kärnkraftreaktorer kommer troligen inte att få några större effekter på dagens rekordlåga elpris. Men några enstaka dagar om året kan de som bor i södra Sverige utsättas för en elprischock.

De senaste åren har priserna på el sjunkit drastiskt och i dag är priset runt 20 öre kilowattimmen och det är rekordlågt. Och när analytikerna tittat framåt ser de inga större förändringar. De närmaste fem åren kommer priser att stiga med några ören per kilowattimme och ligga runt 25 öre kilowattimmen trots att de stora eljättarna i Sverige – Vattenfall, Eon och Fortum – nu tagit beslut att fyra kärnkraftsreaktorer ska stängas.

Fyra av tio reaktorer stängs

Det handlar om de två minsta reaktorerna i Ringhals och i dag drev Eon igenom att de två minsta reaktorerna i Oskarshamn plockas bort. Att fyra av tio kärnkraftsreaktorer stängs ned under den kommande femårsperioden borde i vanliga fall få mycket stora konsekvenser för elpriset. Men nu är tiderna inte normala. För efter finanskrisen år 2008-2009 har elvärlden förändrats kraftigt.

Ändrad konsumtionsbild

Några av de största elkonsumenterna i Sverige, som pappersbruk, har dragit ned sin konsumtion kraftigt. Vi har vi också blivit bättre på att spara el, vilket innebär att efterfrågan på el har sjunkit. Samtidigt har det skett ett genombrott för vindkraft i Sverige. Tekniken har förfinats vilket inneburit att kostnaden att producera vindkraft sjunkit rejält samtidigt som politikerna i Sverige och Norge byggt ut ett system med subventioner som gjort att utbyggnaden har exploderat.

Vindkraften pressar priserna

På bara några år har vindkraft blivit det tredje benet i den svenska elförsörjningen tillsammans med vattenkraft och kärnkraft. Resultatet har blivit ett allt större överskott som pressat elpriserna i botten och som nu gör att alla de stora elproducenterna i Sverige förlorar pengar på nästan all produktion. Det är därför som de minst effektiva kärnkraftsreaktorerna stängs av. Men påverkan på elpriset blir troligen minimal. För dels finns det inga tecken på att efterfrågan på el kommer att öka och dels har politikerna i Sverige och Norge höjt ambitionerna och vill att den förnyelsebara energin (läs vindkraft) ska fördubblas fram till år 2020.

Stängning vägs upp av vindkraft

Det är svårt att sia om dessa planer verkställs med tanke på att elpriserna i dagsläget är så låga. Men det första elpriset börjar stiga så finns det alltså många projekt med förnyelsebar el som kommer att dra i gång med hjälp av subventioner från staten. Det är detta som gör att stängningen av de fyra kärnkraftsreaktorerna troligen får så liten betydelse eftersom elen därifrån ersätts med vindkraftsel.

Risk för stora prisvariationer

Däremot blir det troligen mycket större prisvariationer under de kommande åren. För kärnkraften har fungerat som en stabilisator i det svenska elsystemet. När en del av denna el  försvinner kommer priseffekterna av vindkraften att slå igenom mycket mer. Det betyder att när det blåser kommer priserna att sjunka ner mot noll. I Danmark och Tyskland har det till och med ibland varit minuspriser. El-producenterna har tvingats betala för att få ut sin el på nätet. Men de kalla vinterdagar då det inte blåser kommer framför allt södra Sverige att drabbas hårt. För när de fyra kärnkraftsreaktorerna har stängs ned har en viktig reserv försvunnit och blir det då brist på el väntas kraftigt höjda priser. 

Så slutsatsen är därmed: räkna med låga elpriser i framtiden men förbered er på att ni då och då drabbas av en elprischock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.