Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg där statliga Vattenfall är huvudägare. Vattenfall planerar att stänga kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 redan 2018-2020, inte 2025 som tidigare. Nu säger Roger Strandahl, kommunikationschef på eljätten Eon, att det kärvar i förhandlingarna mellan Vattenfall och Eon. Foto: TT

Stängning av svenska kärnkraftverk drar ut på tiden

Uppdaterad
Publicerad

Det  kärvar i förhandlingarna om ett förtida avstängning av fyra kärnkraftsreaktorer i Sverige.

– Vi har ännu inte nått en överenskommelse, säger Roger Strandahl, kommunikationschef på eljätten Eon, som har ett avgörande inflytande över stängningsprocessen.

Det var i april som statliga Vattenfall avslöjade att man vill stänga de två äldsta reaktorerna i Ringhals i förtid. Tidigare fanns planer på att Ringhals 1 och Ringhals 2 skulle producera el till år 2025. Nu vill Vattenfall avveckla reaktorerna mellan åren 2018-2020.

Vattenfall tog senare i somras konsekvenserna av en förtida avstängning och redovisade en förlust på hela 17 miljarder kronor i sitt bokslut.

Men det finns en hake.

Kärvar i förhandlingarna

Vattenfall måste få med sig den tyska eljätten Eon som äger en minoritetspost i Ringhals på planerna. Och där har det kärvat.

– Förhandlingarna har varit mer komplicerade än vad vi tidigare förutsett säger Eons kommunikationschef Roger Strandahl till SVT Nyheter.

Tidigare hoppades Eon att förhandlingarna skulle varit slutförda i juni men så har inte skett.

–  Vi har visserligen en rad avtal som reglerar förhållandet mellan oss och Vattenfall då det gäller de båda Ringhalsreaktorerna. Men det finns en rad frågor som rör finansiella kostnader för en stängning där vi måste komma överens och där förhandlingar pågår, säger Roger Strandahl.

Måste utreda konsekvenser

Enligt honom handlar det till exempel om synen på det framtida elpriset och bedömningar av det långsiktiga värdet på anläggningarna. Om man flyttar stängningen ett år framåt kan det till exempel få stora konsekvenser för värderingen.

– Det handlar också om kostnaderna för slutförvaringen där vi måste utreda vad en förtida stängning får för konsekvenser.

Stängningsbeslutet ska fattas av Ringhals styrelse. Roger Strandahl vill inte kommentera om ärendet kommer upp på nästa styrelsemöte i september.

Vill inte kommentera avskrivningar

Han vill inte heller berätta om Eon gjort några avskrivningar på sitt innehav i Ringhals.

– Eftersom det rör sig om en minoritetsinnehav behöver vi inte gå ut med information om detta, säger han.

Även då det gäller stängningen av de två äldsta reaktorerna i Oskarshamn har förhandlingarna mellan ägarna dragit ut på tiden. Där är det Eno som vill ha ett stängningsbeslut medan minoritetsägaren Fortum vill att reaktorerna ska drivas vidare.

Här kan  Eon själva driva i genom ett beslut om stängning i ägarbolaget OKG:s styrelse. Och eljätten har redan tagit konsekvenserna av en stängning ock skrivit av värdet på reaktorerna med drygt åtta miljarder kronor.

Fortum kan köpa andelar

Nu förekommer uppgifter om att Fortum är beredda att köpa Eons andel i OKG för att kunna stoppa stängningen av framför allt reaktor två där det pågår ett omfattande renoveringsarbete.

– Vi kommenterar inte spekulationer, säger Roger Strandahl.

Han vill inte heller ge något slutdatum för när ett beslut om framtiden för reaktorerna i Oskarshamn ska tas.

– Det beror på vad som händer i diskussionerna mellan ägarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.