Foto: TT

Staten kan agera mot Volkswagen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten kan komma att kräva ersättning av Volkswagen för utsläppsbluffen. Orsaken är att VW:s miljöbilar kan ha fått skattesubventioner på felaktiga grunder, skriver DN.

Enligt Volkswagen kan så många som 225 000 svensksålda VW-bilar ha manipulerats på ett sätt som ger missvisande utsläppsvärden. Vilka modeller som omfattas är ännu oklart. Men bland de misstänkta bilarna finns flera modeller som klassas som miljöbilar sedan de klarat gränserna för utsläppskrav.

– Vi måste få information om det är så att svenska staten på något sätt lidit skada av det här genom att beskattningen blivit fel. Om det är så att svenska staten lidit skada av det här så kommer vi att väldigt noga analysera vad det finns för möjlighet att vidta åtgärder, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Volkswagens utsläppsbluff

Eftersom rättsläget är oklart vill inte finansministern gå in på om staten kan komma att kräva ersättning från VW eller om några andra åtgärder är aktuella.

– Det är för tidigt att säga det nu. Först måste vi göra beräkningar på hur stor en sådan skada skulle kunna vara, säger hon till DN.

På onsdagskvällen rapporterade också nyhetsbyrån Reuters att en kommun i den amerikanska delstaten Texas stämmer Volkswagen för utsläppsbluffen. Harris County stämmer bilföretaget på motsvarande 200 000

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet