statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson. Foto: TT

Statsvetare: Agendan just nu gynnar SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna fortsätter att ha stark vind i seglen, visar en ny stor opinionsmätning. Inte förvånande när man ser på vilka frågor som dominerar den politiska agendan just nu, menar statsvetare.

–  Det är mycket om flyktingar och invandring. Det dominerar nästan allting nu. Och det är mycket om säkerhet och terrorism, försvar och även EU och precis den här agenda-mixen är ju väldigt fördelaktigt för Sverigedemokraterna, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till SVT Nyheter.

I SCB:s stora mätning svarade var femte, 19,9 procent av deltagarna, att de skulle lägga sin röst på SD om det varit riksdagsval i november i år. Det är en ökning med 5,5 procentenheter jämfört med SCB:s mätning i maj, och 7 procentenheter högre än SD:s resultat i riksdagsvalet i september 2014.

Enligt SCB vinner SD främst väljare från Moderaterna (1,8 procent) och gruppen ”vet ej”.

”Hade kanske kunnat vara högre”

Även statsvetaren Tommy Möller drar slutsatsen att SD gynnats av flyktingkris och terrorhot.

– Ja, det vore ju på ett sätt konstigt om de inte skulle göra det, eftersom de så att säga äger den här frågan. Men samtidigt då med den brasklappen att om inte de etablerade partierna hade förändrat sin politik nu under slutet av hösten, så kan vi ju inte veta nivåerna på Sverigedemokraternas notering i det läget. Den kanske hade varit ännu högre, det är fullt möjligt, säger Möller till TT.

I övrigt är det väldigt små förändringar i den nya mätningen jämfört med SCB:s mätning i maj, konstaterar Henrik Ekengren Oscarsson.

– Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar, så regeringspartierna har det tufft även i den här mätningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.