Oscar Sjöstedt, Sverigedekokraternas ekonomisk-politiske talesperson. Foto: TT/ ”Inte rasist, men”

Statsvetare: Filmen stärker bilden av SD som antisemitiskt parti

Uppdaterad
Publicerad

De senaste händelserna visar att ledningen inom Sverigedemokraterna inte verkar ha så bra kontroll över sitt eget parti. Det säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

Andreas Johansson Heinö är statsvetare och medarbetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro. Han har forskat i frågor som rör demokrati och mångfald, och har följt Sverigedemokraternas utveckling genom åren.

Han säger till SVT att den senaste läckta SD-filmen sannolikt inte kommer att påverka stödet för partiet.

– Opinionsmässigt kommer det troligen inte att betyda någonting. Erfarenheten talar för att Sverigedemokraterna har varit oberoende av sådana här skandaler, säger Johansson Heinö.  

”Är antisemitiska”

Däremot så tror han att den läckta SD-filmen med den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt tillsammans med den i veckan uppmärksammade motionen om slopat presstöd till ”Bonnierkontrollerad media” från riksdagsmannen Anna Hagwall kan påverka partiets relation till övriga partier i riksdagen.  

– Båda dessa händelser är antisemitiska. Det stärker bilden av Sverigedemokraterna som ett antisemitiskt parti, och detta kan höja tröskeln för andra partier att acceptera någon form av samarbete med partiet.

”Partiledningen verkar sakna kontroll”

Enligt Johansson Heinö pågår en normaliseringsprocess av Sverigedemokraterna, både inom partiet, men också utifrån genom att andra partier har närmat sig deras frågor. Men de senaste händelserna visar att ledningen inom Sverigedemokraterna inte verkar ha så bra kontroll över sitt eget partiet.

Och detta förlänger och försvårar normaliseringsprocessen, vilket också gör det svårare att få ett avgörande inflytande inom svensk inrikespolitik.

– Trots år av nolltolerans mot rasism inom partiet så fortsätter sådana här skandaler att inträffa, och inte minst Hagwalls riksdagsmotion visar att partiledningen inte verka ha tillräcklig kontroll över det som händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.