Jenny Madestam Foto: TT

Statsvetare: Löfven vill undvika drev

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Jenny Madestam anser att gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialics avgång är ett sätt för regeringen att skadeförebygga.

– Man kan säga att det här ett sätt att riskminimera och ett uttryck för den medialiserade politik som vi lever i. Regeringen och inte minst Stefan Löfven vill undvika ett drev och att det här kommer att blåsas upp. I stället för att det här är något som hon försökt dölja är det här ett sätt att lägga korten på bordet.

Madestam tror inte att det här får några större konsekvenser för regeringen.

Aida Hadzialic och rattfyllan

– Nu handlar det mer om vådan av att hitta en ersättare och det kommer att ta tid, säger hon.

Det finns säkert också en besvikelse inom Socialdemokraterna eftersom Hadzialic sågs som ett framtidsnamn, anser Madestam.

Vann sympatier över blockgränserna

-Det är väldigt trist att hon avgår. Hadzialic har varit en tillgång för Löfven och gjort sig känd som en färgstark politiker som vunnit sympatier över blockgränserna. Men rattfylleri är ett allvarligt brott som skulle vara svårt att kombinera med en roll som gymnasieminister, säger Ulf Bjereld, statsvetare och förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

-Jag tror inte att hennes avgång innebär förlust för partiet i opinionen. Det är svårt att säga vem som långsiktigt ska ta över den ministerposten. Det är ingen naturlag att det ska finnas tre ministerposter på utbildningsdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aida Hadzialic och rattfyllan

Mer i ämnet