Stefan Löfven hemma vid Sagerska huset efter ett akut besök på Karolinska. Foto: TT

Stefan Löfven förd till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven fördes akut till sjukhus under torsdagsmorgonen efter att ha hämtats i ambulans från Arlanda. På eftermiddagen lämnade statsministern Karolinska universitetssjukhuset.

Det var i morse som Stefan Löfven, efter att ha deltagit i ett FN-toppmöte i Etiopien, fördes till Karolinska sjukhuset i Solna strax efter att regeringsplanet landat på Arlanda.

– Han blev akut illamående strax innan planet landade, sade hans pressekreterare Anne Ekberg till SVT Nyheter.

Enligt uppgifter ska statsministern ha burits ut på bår till ambulansen.

Gjorde tummen upp

Statsministern undersöktes under förmiddagen av läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Där kunde man snabbt konstatera att han mådde bättre och var utom fara.

Klockan 13:30 lämnade Stefan Löfven sjukhuset eskorterad av säkerhetspolisen, Säpo. 20 minuter senare anlände han till sin bostad, Sagerska huset, men han gav inga kommentarer.

På SVT Nyheters fråga ”Hur mår du?” gjorde han bara tummen upp.

”Han mådde illa”

Enligt Klas Östman, presschef för Karolinska universitetssjukhuset i Solna, ska Löfven ha förts till sjukhus på grund av det illamående han drabbats av under morgonen. Men Östman ville inte uttala sig vidare om möjliga orsaker till detta.

– Han mådde illa när han kom in till oss och blev undersökt. Vi är väldigt knapphändiga med uppgifter i sådana här lägen. Det gäller alla, inte bara statsministern.

”Försiktighetsåtgärd”

Enligt en central källa i regeringskansliet som SVT Nyheter talat med, och som befann sig på regeringsplanet, handlar Stefan Löfvens hälsoproblem inte om något anmärkningsvärt. Enligt källan tillkallades ambulans till Arlanda som en ren försiktighetsåtgärd.

– Det är bättre med en försiktighetsåtgärd för mycket än för lite.

Vad har han tillfrisknat från?

– Han blev akut illamående och togs in på kontroller. Jag vill inte spekulera, men det låter som det är någon slags matförgiftning. Testerna visade ingenting som gjorde att han var tvungen att stanna kvar på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.