Löfven: ”Jag utesluter inte M-samarbete”

Uppdaterad
Publicerad

Blockpolitiken som förts hittills har varit skadlig för Sverige. Det konstaterade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i dag där han kommenterade den fallna Decemberöverenkommelsen. – Nu är precis allting omkullkastat, sa Löfven.

På fredagen konstaterade allianspartierna att Decemberöverenskommelsen spruckit, efter att Kristdemokraterna röstat emot DÖ på sitt riksting.

När statminister Stefan Löfven kommenterade den fallna överenskommelsen på lördagen poängterade han att Sverige just nu befinner sig i ett svårt läge med tanke på den pågående flyktingkrisen – att vad vi just nu behöver är stabilitet.

DÖ upphävd

– I kontrast med detta valde Alliansen att ensidigt lämna DÖ, sa Löfven under presskonferensen.

Löfven förvånades över hur allianspartierna valt att bryta DÖ, och hur snabbt det gått.

– Man kan ju ifrågasätta om det finns någon alliansledare? Nu får ju ett av de mindre partierna styra hela utvecklingen, sa Löfven.

– Jag förvånas över att man gör det på det sättet, att det är vi som får ta kontakt. Man rycker på axlarna, det finns till och med de som skålar i champagne i en kongressal när man precis skapat instabilitet i Sverige.

”Förvånande”

Stefan Löfven har varit i kontakt med M-ledaren Anna Kinberg Batra per telefon, och hon gjorde då klart att ett samarbete med Sverigedemokaterna inte är aktuellt. Men statsministern är kritisk till att han själv fick ringa upp för att ”ta reda på hur landet låg”.

– Det är förvånande att man gör det här på det här ensidiga sättet, utan att höra av sig. Det var förvånande.

– Svenska folket får bedöma hur detta påverkar synen på deras ledarskap.

”Det bästa är blocköverskridande samarbete”

Stefan Löfven påpekade att DÖ inte var hans förstahandsval, utan att han snarare förespråkar blocköverskridande samarbete.

Statsministern sa också att den blockpolitiken som förts hittills varit skadlig för Sverige.

– Det bästa för Sverige är blocköverskridande samarbete.

På frågan om det kan bli aktuellt med ett nyval svarade Löfven:

– Det finns ingen anledning att spekulera i det nu.

Budgeten går igenom

Löfven är säker på att regeringens budget kommer att gå igenom. Han säger att han har fått löften från Anna Kinberg Batra om att Moderaterna varken kommer samarbeta med Sverigedemokraterna eller bryta ut enskilda frågor ur budgeten.

– Därmed kommer budgeten gå igenom riksdagen.

Statsministern som upprepade gånger betonade att den väg han vill se framåt nu var blocköverskridande överenskommelser, fick även frågan hur det skulle påverka Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet har tagit ett stort ansvar för budgeten, det är ett samarbete som fungerat bra. Jag har också hela tiden sagt att jag vill ha en diskussion över blockgränserna. Det är viktigt för mig att ha den inställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet