Sten Wickbom var justitieminister i Olof Palmes regering, och även ytterst ansvarig vid utredningen efter mordet på Palme. Foto: Bengt O Nordin/SVT

Sten Wickbom har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den förre justitieministern Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Wickbom var justitieminister i den socialdemokratiska regeringen 1983-1987.

Som justitieminister var Wickbom med om Palme-mordet. Han avgick sedan spionen Stig Bergling lyckats fly 1987. Wickbom blev efter det landshövding i Kronobergs län, ett ämbete han hade till 1995.

Hans hustru Gunnel berättar att maken växte upp i Växjö och att de sedan flyttade tillbaka dit efter hans tid som landshövding. Det var också i Växjö han avled efter en lång tids sjukdom.

Valde att avgå

I historieskrivningen har det ofta hävdats att Wickbom tvingades avgå efter Stig Bergligs rymning, något som han själv tillbakavisade.

– Det stämmer inte. Han valde själv att avgå. Det var val och han ville inte att han skulle bli en belastning, säger Gunnel Wickbom.

Missnöjd med Palme-utredningen

Sten Wickbom var justitieminister när statsminister Olof Palme mördades. Om det har Wickbom senare sagt att han inte var nöjd med utredningen.

”Jag är inte särskilt stolt över de insatser som gjordes på mitt ansvarsområde, rättsapparaten. Vi lyckades ju inte”, sade han i en intervju i Expressen 2006. Med ålderns rätt ansåg han dock att han personligen ”gjorde så gott han kunde”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.