Foto: Amir Nabizadeh/TT

Dabrowski träffade Vilks före olyckan – sörjer hans död

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lars Vilks var på väg hem från journalistparet Stina och Kjell Dabrowski när bilen som han färdades i krockade med en lastbil. Han och två poliser omkom i olyckan.

– Framför allt känner vi en fruktansvärd chock och sorg, säger Stina Dabrowski i SVT:s Morgonstudion.

Lars Vilks hade ätit middag hos journalisten och tv-profilen Stina Dabrowski och tv-producenten Kjell Dabrowski när han var på väg tillbaka hem.

– Vi har umgåtts med Lars Vilks sedan jag för många år sedan läste en artikel där det beskrivs hur fruktansvärt ensam och isolerad han var. Då började vi bjuda hem honom. Han har varit här många gånger och det har utvecklats en väldigt varm och djup vänskap, säger Stina Dabrowski i SVT:s Morgonstudion.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

”En fruktansvärd sorg”

Olyckan inträffade på E4:an i höjd med Markaryd vid 15.30-tiden på söndagen.

Den civila polisbilen som konstnären färdades i var på väg söderut och lastbilen mot norr. Vid kollisionen uppstod en brand och samtliga tre i bilen dog medan lastbilschauffören skadades.

-  Framför allt känner vi en fruktansvärd chock och sorg. Vi känner medkänsla med hans käraste och polisernas närmaste som genomlider ett helvete nu, säger Stina Dabrowski.

Levde under hot

Lars Vilks var känd för sina träskulpturer och för att ha avbildat profeten Muhammed som rondellhund.

Hösten 2007 utfäste Abu Omar al-Baghdadi, dåvarande ledare för terrornätverket al-Qaida i Irak, en belöning på 100 000 dollar till den som mördar konstnären. Efter det sattes Lars Vilks under polisbeskydd dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet