Stor brist på SFI-lärare drabbar elever och lärare

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på SFI-lärare, och med allt fler flyktingar lär behoven öka. I till exempel Enköping har antalet studerande fördubblats på bara ett år. Konsekvenserna blir påtagliga både för elever och lärare.

Det är lektion i svenska för invandrare i Enköping, en kommun som själv anordnar SFI. Jenny Wibrell har i vanliga fall 39 elever i den här klassen, men just den här dagen är många borta eftersom det är en muslimsk helgdag, Eid.

– Vi har inte ens stolar till alla elever i klassrummen här, och när vi delar grupperna har vi inte rum att sätta en halvklass i heller, säger hon.

I Enköping har antalet SFI-studerande fördubblats – från 100 förra hösten till 200 nu i höst. Fler lär det också bli.

– Jag skulle kunna anställa tre SFI-lärare på heltid, men antalet elever ökar och då ökar förstås min efterfrågan på lärare, säger Ulrika Rongelid, som är tillförordnad rektor.

Assistenter täcker upp för behöriga lärare

Det råder brist på behöriga SFI-lärare runtom i landet, alltså legitimerade lärare med kompetens i svenska som andraspråk. I Enköping hoppas man få tag i behöriga, men tills vidare löser man det med elevassistenter som går in och stöttar i grupperna.

Man försöker samtidigt locka lärare som kan tänka sig att vidareutbilda sig och skaffa kompetens i svenska som andraspråk samtidigt som de arbetar.

Olika förkunskaper

Nivån på de som läser är mycket skiftande beroende på vilken bakgrund de har. Det är allt från högutbildade till personer som knappt har gått i skolan i hemlandet.

Eleverna delas upp i nivåer, och tanken är att de slussas vidare så fort de uppnått målen för en kurs. Det här gör också att grupperna hela tiden ändras eftersom det kommer nya elever efterhand.

Förlänger studietiden för eleverna

Jenny Wibrell sadlade om från lågstadielärare och trivs med jobbet, men hon är lite orolig över trycket och arbetsbelastningen både för egen del och för sina kolleger. Bristen på lärare får direkta effekter på elevernas studier.

– Studierna kommer att ta mycket längre tid. Om vi snittade på 15-20 elever så skulle det nog gå ganska snabbt att ta sig igenom SFI, men som det ser ut idag kan studietiden säkert bli dubbelt så lång, säger Jenny Wibrell.

Så funkar SFI

Förra året läste 124 750 personer på SFI, svenska för invandrare, en utbildning som riktar sig mot personer med uppehållstillstånd i Sverige. Antalet elever har fördubblats sedan 2006.

För att vara behörig SFI-lärare måste man ha lärarlegitimation och dessutom ha läst 30 poäng svenska som andraspråk, vilket motsvarar en termins högskolestudier. Av de 3 148 lärare som fanns vid terminsstarten 2014 var bara drygt 30 procent behöriga, enligt regeringen. 71 procent hade en pedagogisk högskoleexamen.

Skolverket har fått regeringens uppdrag att genomföra en kampanj för att locka fler att vilja bli SFI-lärare och för att få fler behöriga att fördjupa kompetensen i svenska som andraspråk så att de också blir behöriga på gymnasienivå. För detta har Skolverket fått 5 miljoner kronor i år.

Med tanke på att det kommer allt fler flyktingar till Sverige kan man räkna med att fler elever också kommer att behöva läsa på SFI, men hur många är svårt att bedöma. Från och med nästa år ska SFI ingå i den kommunala vuxenutbildningen, och inte vara en egen skolform. Tanken är att eleverna lättare ska kombinera studierna på Komvux med studierna i svenska.

Regeringen har aviserat att också asylsökande och nyanlända ska få läsa svenska redan från början. Det ska ske i regi av studieförbunden är tanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.