Narkossköterskor är en av specialistgrupperna som det råder brist på. Foto: TT

Stor brist på specialistsjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor, och då framförallt specialistsjuksköterskor är brännande aktuell nu på sommaren. Men det är inte bara ett sommarproblem. Alltför få sjuksköterskor väljer att vidareutbilda sig, och problemet väntas bara öka.

Intensivvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge utanför Stockholm använder bara tio av de ordinarie tolv platserna och en specialutrustad sal står alltid tom. Orsaken är att det saknas specialistutbildade sjuksköterskor. Och det inte bara på sommaren, utan året runt. Problemet finns i hela landet. Många landsting och regioner brottas oavbrutet med att hitta specialistutbildade sjuksköterskor.

– Jag tycker det är ganska sorgligt att det är så. Vi skulle gärna vilja ha fler kollegor här så att vi kunde ha alla platser öppna, säger Lina Bergman, intensivvårdssjuksköterska på Huddinge universitetssjukhus.

Brist inom flera områden

Just inom intensivvård, narkos och operation är bristen på specialutbildade sjuksköterskor som allra störst. Men det är även brist inom äldrevården och psykiatrin. Och i den senaste arbetsmarknadsenkäten som Socialstyrelsen regelbundet genomför, svarade 13 av 16 landsting och regioner runt om i landet att de har brist på distrikssköterskor. Detta samtidigt som specialistsjuksköterskorna faktiskt blir färre. Enligt Socialstyrelsen har andelen sjuksköterskor med specialistutbildning sjunkit de senaste åren. Från 50 procent av alla sjuksköterskor sysselsatta i hälso- och sjukvård år 2007 till 46 procent år 2012.

– Jag tror att det handlar om att man inte är tillräckligt motiverad att utbilda sig. Man får betala utbildningen själv, man får inte tillräcklig löneutveckling och det är inte självklart att du får andra arbetsuppgifter, säger Ann Johansson vice ordförande Vårdförbundet.

Oroar SKL

Enligt SCB, statistiska centralbyrån är mer än 70 procent av dagens specialistutbildade sjuksköterskor 45 år eller äldre. Medianålder för samtliga specialistsjuksköterskor är 54 år. Därför spår Vårdförbundet att omkring 11.000 specialistsjuksköterskor kommer att saknas i Sverige om tio år. Något som även oroar SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– Vi ser redan i dag att vissa landsting och sjukhus har problem att rekrytera specialistsjuksköterskor, konstaterar  Agnets Jöhnk, förhandlingschef på SKL – Sveriges kommuner och landsting.

Vill utvecklas

Enligt sjuksköterskorna själva behövs, förutom högre lön, fler långsiktiga lösningar med bättre arbetsmiljö och möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll även efter utbildningen för att fler ska välja att vidareutbilda sig

– Som arbetsmarknaden ser ut i dag, kan vi också vara rätt flexibla och röra på oss, därför tror jag att varje arbetsgivare måste försöka erbjuda något mer, för att få oss att stanna, säger Lina Bergman som efter två år på Karolinska Huddinges intensivvårdsavdelning nu väljer att ta tjänstledigt för att forska på en doktorandtjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.