Foto: TT

Stor övermedicinering av äldre

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av 78 000 patienter fick mediciner för sjukdomar de inte har diagnostiserats för.

Tillsammans med andra läkemedel kan det vara skadligt. Det visar en ny studie gjord vid Lunds universitet rapporterar TV4.

Det handlar bland annat om mediciner mot magsår, hjärt- och kärlsjukdomar samt psykiska sjukdomar.

Läkemedlen kan ge biverkningar, ta ut varandra och även göra patienterna sämre.

– Läkemedelsanvändningen i Sverige kostar mycket pengar. Om man dessutom lägger till att en del patienter behöver vårdas inneliggande för att de blir sjuka av sina läkemedel så blir det en ännu större summa som staten måste stå för. Många gånger är det i onödan, patient och samhälle hade kunnat slippa drabbas av denna olägenhet, säger Jessica Skoog vid Lunds universitet till TV4 Nyheterna.

Hennes doktorsavhandling visar att 55 procent av patienterna fick läkemedel mot sjukdomar de inte har diagnostiserats för.

Onödig medicinering kan leda till både onödigt mänskligt lidande samt onödigt stora samhällsekonomiska kostnader, säger Skoog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.